Starší žáci si vybojovali postup do hlavní části Žákovské ligy


Starší žáci si vybojovali postup do hlavní části Žákovské ligy
V sobotním kvalifikačním turnaji pořádaném v domácí hale v Litovli starší žáci obsadili 2. místo ze 4 účastníků. Ve zraněními okleštěné sestavě vyhráli dva ze tří zápasů, což plně stačilo k postupu do hlavní fáze Žákovské ligy.

Kvalifikačního turnaje v Litovli se kromě domácího Tatranu účastnili také celky Cementu Hranice, Sokola Ostrava a Nového Jičína. Turnaji dominoval celek Hranic. Náš tým i přes řadu nepříznivých vlivů před turnajem obsadil druhé postupové místo ze tří.  

"Náš cíl postoupit byl splněn. Radost nám však nedělají zranění našich hráčů. Dnes jsme turnaj museli odehrát jen se 2 křídly na střídání. Zranění jsou brankář Denis Uhlár, musel tedy chytat Dan Baciak, takže nám zase chyběl na spojce. Pak jsou zranění Honza Zemánek a Michal Růžička. Takže jsme kluky přesouvali z postů, kde normálně hrají, kam bylo potřeba. Chyběl nám tak kromě brankáře hlavně klasický pivot," komentovala turnaj jako celek trenérka Petra Vašíčková.
Obrázek
Radek Dubový při průniků obranou Hranic. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.

Naši borci sehráli tedy celkem 3 zápasy v čase 2x 20 minut. Bylo tedy potřeba zapřemýšlet o postupové taktice. "V prvním zápase jsme měli Hranice, se kterými hrajeme běžně i v Krajské lize. Vzhledem k naší aktuální sestavě jsme věděli, že to bude těžké. Prohráli jsme, ale pošetřili jsme síly na další utkání, protože postupová byla 3 místa ze 4," poodkryla trenérka cíl tohoto utkání. "Samozřejmě jsme nejprve zkusili hrát na vítězství, ale jakmile jsme viděli, že by bylo vysilující vyhrát, pošetřili jsme klíčové hráče," vzápětí trenérka doplnila.  

Pak následovaly dva zápasy se soupeři z Moravskoslezského kraje. Pro postupový cíl nezbývalo než v alespoň jednom vyhrát. Souboj s Novým Jičínem poznamenala diskvalifikace jednoho z hráčů soupeře hned v první minutě utkání. "Měli jsme trochu strach o další zranění. Soupeř nestačil pohybem a bylo z toho několik hrubších faulů, naštěstí správně potrestaných. Takže nepříjemný soupeř. Nakonec jsme ale v utkání jasně dominovali a zaslouženě vyhráli, hodně se prosazoval herně i střelecky Michal Coufal," poohlédla se trenérka Vašíčková za druhým zápasem.
Obrázek
Adam Krejčí v zápase proti Novému Jičínu.  Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.

V posledním utkání turnaje náš tým nastoupil proti Sokolu Ostrava. Ten oba předchozí zápasy prohrál. Přesto bylo k našemu postupu potřeba získat alespoň bod. "Zápas proti Ostravě byl nejsnadnější. Ostrava tady měla nejmladší tým a to bylo znát. Naší aktivní obranou jsme dokázali získat spoustu míčů a lehce skórovat. Obrannou činnost si tak pořádně vyzkoušeli úplně všichni na hřišti a hlavně hra měla pak rychlejší, modernější pojetí," hodnotila Petra Vašíčková.  

Herně v našem celku dominoval Adam Krejčí, který patří ve své kategorii k nejvyspělejším hráčům v republice. Daniel Baciak se se ctí popral s novou rolí brankáře. Kličkami dobře motal hlavy obránců Radek Dobový. Jako tank proskakoval obranou Ondra Stejskal. Rychlý a mrštný Michal Coufal se prosazoval z křídel i rychlých protiútoků a vybojoval spoustu míčů i v obraně. Své si odehráli i Honza Kubáček, Marek Spurný, David Maitner a Matyáš Bartoň. "Chtěla bych všechny hráče pochválit za výkony. Hlavně za jejich bojovnost, protože všichni bojovali a v našem aktuálním počtu a při 3 zápasech to dnes bylo hodně o bojovnosti," poděkovala trenérka svým svěřenců za dnešní turnaj.

Sestava a branky Tatranu Litovel:
Baciak - Krejčí 30,  Dubový 16, Coufal 14, Stejskal 9, Kubáček 7, Spurný 5, Maitner 2, Bartoň.

Výsledky turnaje:
Tatran Litovel- Cement Hranice21:27 (12:15)
TJ Nový Jičín- Sokol Ostrava25:17 (12:9)
TJ Nový Jičín- Tatran Litovel17:26 (9:13)
Sokol Ostrava- Cement Hranice11:25 (7:14)
Cement Hranice- TJ Nový Jičín26:17 (13:8)
Tatran Litovel- Sokol Ostrava37:15 (19:8)


Tabulka turnaje:
1. Cement Hranice3 3 0 0 78:49 6
2. Tatran Litovel 3 2 0 1 84:59 4
3. TJ Nový Jičín  3 1 0 2 59:69 2
4. Sokol Ostrava  3 0 0 3 41:87 0


Postupem do hlavní části Žákovské ligy si náš celek zajistil pořádnou porci zápasů mezi 25 nejlepšími celky starších žáků v celé republice, které zabojují o titul Mistra republiky. Žákovská liga je organizována formou turnajů vždy po 5 celcích. Každý tým absolvuje postupně 6 turnajů, takže se v soutěži utká nakonec každý tým s každým. Minimálně jeden z turnajů bude každý tým pořádat také ve svém domácím prostředí.

První kolo turnajů se koná ještě letos - 9.-10. prosince 2017. Další pak vždy přibližně s měsíčním odstupem. Žákovská liga vyvrcholí posledními zápasy 19.-20. května 2018.
25.11.2017 | Radovan Šimek | Přečteno: 1735x

Facebook