1. liga ČR mužů: TJ JM Chodov - Tatran Litovel 31:23 (14:10)


1. liga ČR mužů: TJ JM Chodov - Tatran Litovel 31:23 (14:10)
Po více jak měsíční pauze bez zápasu naši muži neuspěli v zápasu jara v Praze na Chodově. Domácí házenkáři předvedli bezchybný motivovaný výkon a Hanáky porazili o 8 branek 31:23. Náš celek si tak propsal druhou porážku v sezóně, přesto je stále na čele 1. ligy s 2bodovým náskokem právě na Chodov a navíc se zápasem k dobru.

Jednoznačný šlágr kola, kdy druhý celek hostil lídra tabulky, přišel pro naše barvy v nejméně vhodnou dobu. "Po třech měsících zimní pauzy, tři odehraná utkání a další měsíc pauza. To nemá s metodikou a už vůbec ne s nějakou soutěží na úrovni nic společného. Nechal bych si poradit od odborníka, který toto vymyslel, jakým způsobem udržet hráče v tréninkovém nasazení a herním rytmu," rozčiloval se ještě dva dny po zápase litovelský trenér Vávra.

Chodov měl podobně nevhodný los a doplatil na to dvěma prohrami v předešlých kolech. Již nechtěl potřetí chybovat a domácímu trenérovi Jiřímu Barešovi se povedlo svůj tým připravit dobře. "Nám se podařilo být po nějaké době zase kompletní, takže jsme se na zápas mohli připravit hlavně po taktické stránce. Vlastně nám k sehrání na zápas stačil jeden společný trénink, protože klíčoví hráči trénují jinde. Jednoznačně jsme chtěli ukázat, že ve vzájemném zápase jsme lepší, i když první místo je už asi ztracené, to si již Litovel pohlídá. Já se více než za trenéra pokládám za motivátora, to je moje nejsilnější stránka a tentokrát se mi to podařilo na kluky přenést dobře, mám na to ještě jednu osobní záležitost, ale to nebudu prozrazovat," s úsměvem komentoval vyhrané utkání Bareš.

Chodov vstoupil do utkání ve velkém stylu. Dokázal si v útoku dobrým pohybem a silou na nohách vytvářet dobré pozice na vysunutou obranu Litovle a ze střední vzdálenosti nejčastěji skórovali spojky Hanzl a Kovařík. Chodov také výborně bránil, a když už se naši hráči začali dostávat do slibné situace, Pražené dokázali mezeru v obraně ještě rychle uzavřít. A když už jim nějaké střela prošla, často ji lapil výborně chytající Ondřej Pleva. "Dobře jsme bránili a naopak Litovel měla hodně málo zákroků v brance. Pro mě je zápas s Litovlí vždycky prestižní, máme tam spoustu kamarádů, je to výborný klub, vždycky do Litovle rádi jezdíme jak na první ligu, tak s mládeží. Mě ty zápasy baví a to mě motivuje," okomentoval svůj výkon sympatický brankář.

Obrázek
Brankář Chodova Ondřej Pleva si poradil i se střelou Zdeňka Kuchaře, který se probil až nad brankoviště. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Litovel se však z počátečního tlaku domácích ještě oklepala, několikrát byl úspěšný Schmalz a ve 14. minutě srovnával Piwko na 5:5. Chodov však pokračoval v náporu, ještě víc přitvrdil v obraně, až to několikrát značně pobouřilo hlouček litovelských fanoušků, když rozhodčí nesáhli k trestům nebo sedmičce. Svým tlakem domácí také přiměli Litovel k chybám a ve 20. minutě si díky dvěma snadným gólům z brejku vybudovali již 4brankové vedení. To si domácí udrželi až do přestávky, i když se hra přelévala a o zajímavé situace nebyla nouze. Litovelský Juráš chytil sedmičku a Schmalz snižoval také ze sedmičky na 3 góly. Poslední slovo však měli ještě domácí a upravili na 14:10.

Do druhého dějství vstoupili hosté z Moravy rychlou brankou, ale pak domácí Pleva opět zavřel branku a eho spoluhráči čtyřmi dobře vypracovanými brankami za 8 minut odskočili již na 18:11. Podobný průběh měl i zbytek druhého poločasu. Chodov pevně držel vedení v utkání, dokázal udržet vysoké tempo hry a všechny snahy Litovle o snížení tak nevedli k úspěchu. Domácí přesvědčivě zvítězili 31:23.

"Bylo vidět, jak zodpovědně domácí k tomuto utkání nastoupili. Jednak absolutně v plné sestavě a hlavně, a to chci zdůraznit, s obrovskou chutí, výborně připraveni a nastaveni tak, že si vůbec nepřipouštěli prohru. A bylo to od prvních minut jasně vidět. Bylo jich plné hřiště, zodpovědnost, obětavost a maximální nasazení. Bohužel my jsme naopak působili odevzdaným dojmem, bez sebemenšího náznaku zlepšení. Nepřesná střelba, pasivní útok, velmi špatná obrana a neskutečné množství technických chyb, které místy působily až komicky. Nevadí mi ani tak prohra, ale velmi mě mrzí, jakým způsobem k utkání kluci přistoupili," srovnával oba soupeře litovelský trenér Vávra.

Domácí lodivod naopak chválil a vyzdvihl klíčové hráče utkání. "Dnes jsme měli oproti hostům tři rozdílové hráče. Štěpán Krupa v obraně, Ivoš Šafář co se týče myšlenky, nápaditosti a Martin Kovařík co se týká drajvu a střelby. Dnes mu to opravdu vyšlo a ostatní převyšoval. V posledních zápasech jsme vždy nastoupili do druhého poločasu laxně, ale dnes jsme se na to soustředili, abychom i po přestávce nastoupili s plnou agresivitou tak, jak jsme poločas dohráli. Čekali jsme, že více bude zlobit litovelský Schmalz, ale je na něm asi vidět nižší trénovanost a Litovli taky chyběli Nedoma a Nantl, který byl s juniorskou repre Polsku," liboval si Jiří Bareš, že kromě formy svého týmu jim i další okolnosti hráli do karet.  

Chodov si tak pojistil průběžnou druhou pozici s ztrátou jen 2 body za náš celek, který má však i na další pronásledovatele zápas k dobru. S odstupy po jednom bodu se za Chodov srovnali ještě Bystřice p.H., Hustopeče a Jičín B.
V příštím kole čeká Chodov zájezd na Moravu, již v neděli dopoledne hraje ve Velké Bystřici. "Chceme vyhrát i ostatní zápasy jara a pokusit se získat první místo, to byl náš cíl od začátku sezóny. Teď ale jedeme do Velké Bystřice, to je specifický povrch hřiště i hala a moc dobře se tam nehraje," přemítal domácí brankář Pleva již o dalším utkání a vývoji soutěže. Hráči Tatranu se musí rychle vrátit do zápasového tempa, neboť v sobotu 14. dubna od 17 hodin přivítají po 6 týdnech před domácím publikem 4. celek tabulky - Legatu Hustopeče.  

Sestavy a branky:
TJ JM Chodov: Pleva, Bittman - Kovařík 9, Hanzl 4, Medenčevič 4/1, Postelt 3, Vladyka 2, Hanus 2, Kostelecký 2, Krupa 2/1, Šafář 1, Vítek 1, Kaštánek 1, Klačo.
Tatran Litovel: Juráš, Navrátil - Schmalz 7/3, Piwko 4, Štencl 3, Číhal 2, Hanák 2, Šmíd 2/1, Barabáš 1, Havlíček 1, Macek 1, Hrbček, Kuchař, Vincour.

Rozhodčí: Mošna - Vaník
Žluté karty: 2 – 2
Vyloučení: 8 – 6
Sedmičky: 3/2 – 5/4
Diváků: 95
12.4.2018 | Radovan Šimek | Přečteno: 1307x

Facebook