Ing. Karel Zmund získal ocenění Osobnost města Litovle


Ing. Karel Zmund získal ocenění Osobnost města Litovle
V rámci oslav Dne vzniku samostatného československého státu a 100 let republiky v Litovli byl spolu s dalšími pěti občany oceněn také dlouholetý trenér mládeže, předseda oddílu házené a nyní sportovní manažer Ing. Karel Zmund titulem Osobnost města Litovle za dlouholetý rozvoj města v oblasti sportu a házené a za výchovnou činnost dětí a mládeže. Jeho trenérské úspěchy od roku 1978 do roku 2012 dosáhly nadprůměrných výsledků.

Slavnostní večer, jehož součástí bylo i každoroční udílení cen Osobnost města Litovle, se letos konal již 26. října ve velkém sále Záložny.

Obrázek
Slavnostní večer oslav 100 let republiky v Litovli. Foto: litovel.eu.


Karel Zmund (narozen 1953) je celý život spjat s litovelskou házenou v TJ Tatran Litovel. Ještě jako aktivní hráč, brankář družstva mužů se v roce 1978 z nutnosti ujal družstva žáků a tím začala jeho dlouholetá trenérská činnost, především v oblasti mládeže. Trenérské práci a výchově mladých házenkářů od těch nejmladších miniházenkářů až po mladší dorost se věnoval od r. 1978 do r. 2011, tj. 33 roků. Ke svým největším trenérským úspěchům řadí 6. místo na Přeboru ČR mladších žáků v Třeboni v r. 2003 a v roce 2005 zisk 5. místa v ČR ve finále žákovské ligy starších žáků a se stejným družstvem vítězství na turnaji ve Francii v Tremblay u Paříže v kategorii do 16 roků v konkurenci předních domácích ligových družstev v zemi tehdejších mistrů světa.

Obrázek Obrázek
Karel Zmund přebírá ocenění Osobnost města Litovle. Foto: litovel.eu.


V souběhu s trenérskou prací se stal v roce 1988 předsedou oddílu házené a potom v čele klubu setrval téměř celé čtvrtstoletí až do r. 2012. V tomtéž roce převzal cenu za přínos házené od Olomouckého krajského svazu házené. Bez přerušení až dosud však pokračuje v oddíle na pozici sportovního manažera. Za jeho působení ve vedení oddílu házenkáři Tatranu úspěšně přečkali transformaci financování sportu v devadesátých letech i snižující se zájem dětí o sport. Stále má výrazný podíl na zajišťování běžného chodu celého oddílu i na zajišťování prostředků pro stále se zkvalitňující činnost družstev.

Obrázek
Šestice oceněných - Marie Hrubá, Zdeňka Frištenská, pěvecký sbor Kantika (sbormistryně Irena Blektová), in memoriam Jiří Tomanec (manželka Bohumila), Jaroslav Winiarský a Karel Zmund. Foto: litovel.eu.


Díky jeho zkušenostem trenéra, přehledu, oblíbenosti v házenkářském hnutí a citu pro sport a lidi se dokázali házenkáři pod jeho vedením v éře po výstavbě sportovní haly v Litovli postupně během 10 let propracovat až mezi elitní kluby v republice. Dík tomu je házená v Litovli velmi populární a kromě výchovy mládeže poskytuje veřejnosti také zajímavou a oblíbenou podívanou. Přímo jeho „trenérskýma rukama“ v mládeži prošla řada z generace hráčů, kteří tvoří základ družstva, které v roce 2014 vybojovalo postup do nejvyšší soutěže – extraligy a zajistili tak historický úspěch kolektivních sportů v Litovli.

Karel Zmund je bezesporu v oblasti sportu výraznou osobností města Litovle i s výrazným přesahem za hranice města i regionu.

Připomeňme, že v roce 2013 získal Ocenění města Litovle také Milan Beňa dlouholetý organizační pracovník, předseda a především autor unikátních kroniky oddílu házené

  •  Reportáž a fotografie z oslav 100 let republiky v Litovli
  •  Síň slávy oddílu házené Tatranu Litovel
3.11.2018 | Radovan Šimek | Přečteno: 1452x

Facebook