60. ročník turnaje házenkářů O pohár města Litovle vyhrála Sporta Hlohovec


60. ročník turnaje házenkářů O pohár města Litovle vyhrála Sporta Hlohovec
Házenkáři Tatranu Litovel letos 17.-18. srpna již po 60. uspořádali tradiční letní turnaj, který se navíc letos nesl v duchu oslav jubilea tohoto turnaje, který se hraje nepřetržitě každý rok v srpnu již od roku 1960.

Na letošní ročník pozvali domácí prvoligoví házenkáři celky Sporty Hlohovec (SVK), SKKP Handball Brno a SHC Maloměřice. Hlohovec a KB Brno jsou tradičními účastníky nejvyšších soutěží na Slovensku a v Česku a Maloměřice bude od nové sezóny nováčkem české Extraligy, ve které vystřídají právě litovelský celek.

A Maloměřice to budou mít zřejmě hodně těžké, protože na turnaji v Litovli prohrály všechna utkání, tedy i se sestupujícím domácím Tatranem Litovel. Ten v turnaji získal za vítězství právě nad Maloměřicemi třetí místo, i když v posledním utkání turnaje dlouho trápil vítězný Hlohovec a podlehl jen o 2 branky. Druhé skončilo KP Brno a bez prohry zvítězil slovenský Hlohovec.

Výsledky turnaje:
Tatran Litovel- SHC Maloměřice35:27
HC Sporta Hlohovec- SKKP Handball Brno28:26
HC Sporta Hlohovec- SHC Maloměřice27:25
SKKP Handball Brno- Tatran Litovel31:27
SHC Maloměřice- SKKP Handball Brno27:28
HC Sporta Hlohovec- Tatran Litovel29:26

Tabulka turnaje:
1.Sporta Hlohovec3 3 0 084:77 6
2.SKKP Handball Brno3 2 0 185:79 4
3.Tatran Litovel3 1 0 285:87 2
4.SHC Maloměřice3 0 0 3 79:90 0


Obrázek
Vítězný celek HC Sporta Hlohovec. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.

Cenu za nejlepšího hráče získal Michal Holdoš (Hlohovec), nejlepším střelcem byl Lukáš Pechy (Hlohovec) se 16 brankami. S vyhlášením nejlepšího brankáře měli pořadatelé nejvíc práce, protože skoro všechny týmy prostřídali 3 brankáře vždy po celém utkání. Nakonec byl nejlepším brankářem vyhlášen domácí Adam Pekař za svůj výkon v utkání proti Hlohovci, ve kterém svými zákroky dlouho držel naděje na vítězství!

U zrodu turnaje před 60 lety stál také nestor litovelské házené Milan Beňa, dlouholetý pracovník vedení oddílu a kronikář, který již brzy oslaví 90 let. Byl to on, kdo zařídil výrobu skleněné trofeje, ke které se rok co rok na štítek přidávají jména nových vítězů, a kdo léta úspěšně zval věhlasné soupeře, kteří často hráli o několik soutěží výše než domácí Tatran.

Obrázek
Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


A byl to také Milan Beňa, který letos zaslouženě obdržel největší ovace zaplněných tribun stadionu na Sokolovně v Litovli, kam se turnajová utkání alespoň částečně vrátila po více jak 15 letech. Házenkáři totiž se svolením zúčastněných týmů uspořádali 2 utkání turnaje, jinak hraného v hale ZŠ Vítězná, právě na venkovním hřišti tolik spojeného s historií turnaje a současně sezvali dřívější i současné litovelské házenkáře všech generací ke společnému setkání, na kterém kromě sportovní podívané, nechyběla dobrá zábava a voněly tradiční pečené makrely.

Obrázek
Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Celý turnaj a setkání házenkářů se po sportovní, organizační i společenské stránce vyvedlo. Přispěli k tomu i partneři turnaje – Město Litovel, Olomoucký kraj, Pivovar Litovel, Voříšek a syn – prodej a servis motorových pil a Martin Opíchal s.r.o – prodej dřeva.
21.8.2019 | Radovan Šimek | Přečteno: 1109x

Facebook