1. liga mužů: Tatran Litovel - HBC Strakonice 1921 27:27 (14:14)


1. liga mužů: Tatran Litovel - HBC Strakonice 1921 27:27 (14:14)
Diváci v Litovli mohli sledovat velmi kvalitní prvoligové utkání, doslova šlágr první ligy. V souboji týmů s čerstvými zkušenostmi z Extraligy téměř celé utkání vedli hosté ze Strakonic, ale hráči domácího Tatranu tlakem v závěru dokázali i se štěstím srovnat. Souboj tak dopadl remízou stejně jako obě poslední měření v sezóně 2013/2014, tentokrát v poměru 27:27.

Utkání se hrálo od začátku ve výborném nasazení a rychlosti. První minuty patřily spíše Strakonicím, dobrou kombinační hrou i přechody do útoku po nepřesnostech domácích často skórovali Nejdl a Mošovský. Litovel však dokázala 4 brankový náskok vymazat zásluhou především brankami Prošvice, Růži a Geista. Do kabin se tak šlo za stavu 14:14.

Úvod druhé půle opět patřil Strakonicím, které ještě čtvrthodiny do konce vedli již o 6 branek. Střelecky se k Nejdlovi přidal z brejků a křídla také Kačín. Jenže litovelští hráči hnáni dopředu skvělým publikem sebrali všechny síly a v 57. minutě stáhli náskok Strakonic na jedinou branku. Když Nejdl minutu před koncem zvýšil na 2 branky, zdálo se už skoro nemožné, aby Strakonice nezískaly plný počet bodů. Jenže Pohlmann snížil a 19 sekund před koncem se Strakonice po svém timeoutu snažily hlavně neztratit míč. Jenže pod tlakem osobní obrany Litovle ztratili a Nejdl 5 sekund před koncem bránil domácím v rozehrání. Podle poslední úpravy pravidel byl tedy vyloučen a Litovel získala sedmičku, protože to bylo v posledních 30 sekundách utkání. David Barabáš udržel nervy, proměnil a oba soupeři se tak rozešli smírně 27:27.

Obrázek
Tomáš Prošvic se dobře prosazoval především z proskoků do obrany Strakonic. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Michal Zbíral, trenér Strakonic: "Věděli jsme, že jedeme k těžkému utkání, a myslím, že jsme k tomu přistoupili dobře. Utkání se muselo všem líbit, hrálo se rychle, bylo to nahoru dolů. Sice jsme měli víc ze hry, vedli jsme o 5-6 gólů, ale v závěru jsme udělali několik hloupých chyb a je z toho remíza se šťastným koncem pro domácí, kteří vyrovnali ze sedmičky. Pro nás je bod za remízu z Litovle úspěchem. Dneska se střelecky prosazovali hlavně Nejdl a Kačín, dostávali se dnes hodně do zakončená mají formu, ale jinak to máme rozložené více rovnoměrně. Do sezóny jsme šli s ambicemi na vítezství v první lize, a pokusit se zabojovat v baráži o Extraligu."

Marek Šuba, hrající trenér Litovle: "Dnes jsme hráli se silným týmem, je to aspirant na postup do Extraligy, před sezónou posilovali. Připravovali jsme se na to, že každá technická chyba nás hodně sil, protože se budeme muset rychle vracet. Naším cílem bylo unavit klíčového hráče Strakonic, abychom je dostali co nejvíce z placu. Našim spojkám se z dálky tolik nedařilo, zase nám šly ale proskoky, brankářům jsme v obraně moc nepomohli a pak neměli taková procenta jak jsme zvyklí. Takže z naší strany spíše ubojovaný bod. Musím před kluky smeknout, za obrovskou bojovnost do posledních sekund, David Barabáš zvládl psychickou zátěž, proměnil obě poslední sedmičky. V závěru jsme klukům vysvětlovali, že musíme hrát absolutní házenou, získané míče hned tahat dopředu a snažit se dát co nejrychleji laciné góly a vyvarovat se technickým chybám. Vyšlo to, soupeř ztratil míč a my jsme je ztrestali a se štěstím ke konci srovnali. Strašně moc nám pomohli diváci, Litovel měla a má dlouhodobě jedny z nejlepších diváků. I po sestupu si k nám našli opět cestu, přidali se bubny, je vidět, že za námi zase jdou a my se budeme snažit svými výkony je zase vrátit zpátky, aby se jim naše házená líbila."         

Obrázek
Martin Mošovský patří stabilně k tahounům Strakonic. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Strakonice jsou jen díky lepšímu skóre první, náš tým je také se 7 body druhý. V příštím kole hrajeme v sobotu 19. října v 16:00 v Praze se Sokolem Vršovice.

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Juráš, Navrátil - Růža 5, Barabáš 4/2, Prošvic 4, Geist 3, Pohlmann 3, Havlíček 2, Kawulok 2, Šuba 2/1, Noworyta 1, Šmíd 1, Číhal, Kuchař, Macek, Protivánek.  

HBC Strakonice 1921: Mráz, Kaiser - Kačín 9/3, Nejdl 8, Pek 2, Landsinger 2, Mošovský 2, Fořt 2, Wildt, Zdychynec, Fencl, Říha, Samek, Krejčí, Fliegl.
13.10.2019 | Radovan Šimek | Přečteno: 1141x

Facebook

Partneři: