Muži si letos podesáté připomenou legendárního Frantu Čikla


Muži si letos podesáté připomenou legendárního Frantu Čikla
Letos uplyne již 16 let od doby, kdy tento svět opustil předčasně v 56 letech legendární házenkář Tatranu Litovel František Čikl. V sobotu 1. února 2020 si jej podesáté připomeneme turnajem mužů, nazvaným na jeho počest.

František Čikl (1948 - 2004) začal úspěšnou kariéru zřejmě nejlepšího hráče a odchovance litovelské házené mimo současnou generaci již jako 18letý starší dorostenec v dresu mužů, kdy se již v sezoně 1966/67 stal nejlepším střelcem družstva.

Obrázek


Od této sezony byl nepřetržitě 18x králem střelců družstva mužů Tatranu až do r. 1984. Kromě titulu nejlepšího střelce litovelského družstva byl i mnohokrát nejlepším střelcem soutěží divize a krajských přeborů, ve kterých startoval. Byl velkým talentem na všechny sporty, výborně hrál závodně hokej a byl i technickým fotbalistou. Jeho neomylná levačka platila na soupeře nejen v nižších výkonnostních soutěžích, ale také při konfrontaci v přátelských zápasech s prvoligovými družstvy. Za svou kariéru nastřílel soupeřům jen v mistrovských utkáních mužů neuvěřitelných 2246 gólů, házenkářskou kariéru ukončil 11. 9. 1988. Spolu se svým bratrem Miloslavem, který byl na pozici střední spojky výborným rozehrávačem, tvořili výborně sehranou dvojici, jejich akce hrané "poslepu" byly lahůdkou pro oko diváka.

Obrázek


Tento svět opustil bohužel velmi předčasně v pouhých 56 letech v roce 2004. K házené však přivedl také svého syna Otakara, který po něm "zdědil" pozici pivota a v současném družstvu juniorů se prosazuje i vnuk Radek.

V roce 2007 ocenil oddíl házené jeho přínos pro litovelskou házenou prvním ročníkem Memoriálu Františka Čikla, který se letos koná podesáté. Také byl při příležitosti 50. ročníku turnaje mužů O pohár města Litovle uveden do Síně slávy oddílu házené. No a když v roce 2014 při příležitosti výročí 80 let házené v Litovli klub vydal publikaci o historii oddílu, nemohl se na obálce objevit nikdo jiný.

Obrázek

Knihu si můžete objednat v našem Fan shopu.

Program Memoriály Františka Čikla - 1.2.2020:
9:30 hod.Tatran Litovel- Fatra Slávia Napajedla
11:15 hod. Fatra Slávia Napajedla- TJ SOGOS Holešov
13:00 hod. Tatran Litovel - TJ SOGOS Holešov

Hrací čas: 2x 30 minut
31.1.2020 | admin | Přečteno: 729x

Facebook

Partneři: