Stručně z historie turnaje O pohár města Litovle


Stručně z historie turnaje O pohár města Litovle
Letošní jubilejní 50. ročník vybízí k bilancování a také k pohledu historie turnaje. Za těch padesát let se tento turnaj stal známým v celé republice a je vyhledávaný pro svou tradičně dobrou sportovní úroveň. Vraťme se tedy na začátek této dlouholeté tradice a házené v Litovli vůbec.

Házená se začala hrát v Litovli již někdy za první republiky. Z této době se moc zpráv nedochovalo, ale jisté je, že to byla házená národní (česká). Tento sport se v Litovli udržel i po válce a patřila mu ještě celá léta padesátá.

To už se ale v Československu začala prosazovat házená mezinárodní, původem ze severských zemí. A tak i v Litovli, to už pod hlavičkou Tatranu, bylo rozhodnuto založit oddíl mezinárodní házené. Stalo se tak 1.8.1961 a vůbec první utkání bylo sehráno dne 19. 8. 1961 na hřišti starých rivalů Spartaku Uničov. K překvapení všech zvítězili Litoveláci 24:13. První sestava Tatranu Litovel byla: Hutař ? Kolář ? Nič ? M. Čikl ? Anton ? Pichler ? Z. Gottfried ? J. Kejval ? Milek ? Látal a Letocha. Působení v soutěžích české házené bylo definitivně ukončeno v r. 1961 a od té doby se hraje v Litovli jen současná házená.

Obrázek
Plakát zvoucí na první ročník turnaje zachovaný v kronice oddílu

O založení tradice turnaje mužů bylo rozhodnuto však ještě o něco dříve, když se ještě hrávala česká házená. 1. ročník turnaje O pohár města Litovle se hrál 7. srpna 1960 za účasti 8 družstev, historicky prvním vítězem se stal celek Sokola Rokytnice. I ve 2. ročníku v r. 1961 byla hrána ještě česká házená. Od 3. ročníku pak až do dneška se turnaj hraje v mezinárodní házené. Během těchto let nikdy nedošlo k přerušení série, hraje se bez přerušení každoročně i za všech nepříznivých okolností (např. obsazení ČSSR vojsky varšavského paktu, povodně, atp.). Hraje se o krásný křišťálový pohár, který je věčně putovní, družstva na medailových místech jsou odměňována věcnými cenami od MěÚ Litovel a sponzorů házené.

Obrázek
O co se hraje

Celkem se dosavadních ročního turnaje zúčastnilo 308 družstev z těchto zemí a regionů: MORAVA - 232 družstev, ČECHY - 43 družstev, SLOVENSKO - 29 družstev, Německo -  3 družstva, POLSKO - 1 družstvo. Nejčastěji se turnaje zúčastňovalo družstvo OLOMOUCE - 26x, Hranic n/M. - 19x, Kostelce n/H. - 10x. Nejčastějšími vítězi turnajů byl celky Hranic - 8x, Olomouce - 7x a domácí Tatran Litovel - 6x  (v letech 1967 ? 1976 ? 1987 ? 1989 ? 1993 - 2003).

Obrázek
Dění v litovelské házené již více než 50 let zaznamenává
do oddílových kronik p. Milan Beňa

Ačkoliv náš pořádající oddíl nikdy nestartoval v nejvyšší republikové soutěži, vždy se dařilo zvát špičkové kluby. Zajímavými vítězi byla například i extraligová družstva Dukla Praha, Gumárny Zubří, Secheza Lovosice, Strojárne Martin, Lokomotiva Košice nebo Baník Karviná. Účastníci jsou vždy pečlivě vybíráni, aby byla zaručena kvalita sportovních výkonů a dobrá úroveň.

Turnaj vždy plnil i svou společenskou úlohu. V areálu hřiště na Sokolovně se scházeli házenkáři všech generací, vždy bylo dostatek občerstvení i litovelského piva. Některá družstva jezdila na turnaj snad jen kvůli vyhlášeným pečeným makrelám.

Přesun z venkovního hřiště do haly znamenal značný úpadek diváckého zájmu. Nesmíme však zapomenout, že turnaj je pro všechny účastníky především přípravou na novou sezónu a venkovní hřiště již tomuto účelu bohužel nevyhovuje. Doufáme, že letošní jubilejní ročník bude znamenat návrat divácké přízně i díky doprovodnému programu, který bude probíhat na Sokolovně.
9.8.2009 | admin | Přečteno: 1250x

Facebook

Partneři: