1. liga mužů: Tatran Litovel - STM Olomouc 31:24 (17:10)


1. liga mužů: Tatran Litovel - STM Olomouc 31:24 (17:10)
Přesvědčivé vítězství si v prvoligovém derby připsali házenkáři Litovle. Tatran na domácí palubovce zdolal STM Olomouc 31:24 a udělal důležitý krok k záchraně. Hosté naopak klesli na předposlední místo tabulky a jejich situace začíná být kritická.

V neděli šlo na litovelské palubovce o hodně. V zápase 15. kola první ligy se střetly dva týmy ohrožené sestupem. Veledůležité dva body s přehledem ukořistili domácí.

"Rozhodla taktická disciplína. Na rozdíl od utkání s Náchodem, kdy se ten závěr trošku zvrtl, jsme to tentokrát dohráli s přehledem. Kluci si to vzali k srdci už v Jičíně a dnes nehráli jen disciplinovaně, ale po většinu utkání i velice kvalitně," pochvaloval si trenér Tatranu Lubomír Krejčíř. Stavomontáže na jaře prohrály potřetí v řadě. "Čekali jsme, že to derby bude vyrovnanější," přiznal trenér Zdeněk Čtvrtníček.

Obrázek
Litovelští házenkáři (v bílém) brání nejlepšího střelce soupeře Tydlačku.
Foto: Deník/Miroslav Mazal. Více foto zde.


Tatran vstoupil před zaplněnou halou do utkání lépe a vypracoval si náskok 4:1, pak se však Stavomontáže vzchopily a dokázaly skóre otočit. Domácí házenkáři tak ve 20. minutě rázem prohrávali 8:10. Od té doby však začalo velké střelecké trápení hostů, které bylo zapříčiněno i famózním výkonem litovelského gólmana Habermanna.

"Myslím, že za stavu 10:8 nás rozhodčí poškodili třemi spornými verdikty. Soupeř se dostal do vedení a naši hráči znervózněli. Neproměnili jsme vyložené gólové šance a Litovel se nám utrhla na šest sedm branek," popisoval zlomový moment zápasu olomoucký trenér Čtvrtníček. Litovel v závěru prvního poločasu excelovala a vypracovala si rozhodující náskok. Tatran se devítigólovou šňůrou dostal do poločasového vedení 17:10. "Úsek druhé poloviny prvního poločasu byl vynikající z hlediska defenzivy, brankáře a přechodu do rychlého útoku, ze kterého jsme dávali rozhodující branky," pochvaloval si domácí trenér Krejčíř.

Ve druhém poločase si jeho svěřenci náskok s přehledem kontrolovali. Tatran se dostal do vedení o jedenáct branek a o vítězství bylo prakticky rozhodnuto. Stavomontážím se v závěru povedlo ztrátu snížit na jednociferný rozdíl, z vítězství 31:24 se ale mohutně radovali domácí.

Jedním z hlavních hrdinů zápasu byl domácí gólman Habermann, který si přispal vysoký počet parádních zákroků. "Byl to jeden z hlavních stavebních kamenů našeho vítězství," prohlásil trenér Krejčíř. Tomu dělali radost i další litovelské opory, zejména devítigólový Šmíd, šestibrankový Konšel a rovněž křídelník Barabáš, jenž si připsal pět branek.

Na druhé straně se nejvíce dařilo nejlepšímu střelci celé soutěže Tydlačkovi, který se trefil osmkrát. "Dnes nemám koho pochválit, snad brankáře, kteří se snažili," prohlásil hostující trenér Čtvrtníček. "Naše chyba byla ta, že jsme neproměnili vyložené brankové situace. Navíc jsme se nevraceli s rychlým přechodem a Litovel toho využila. Překvapila mě naše odevzdanost v obraně, Litovel to pojala bojovně, agresivně a my jsme oproti nim působili, jako bychom byli zařezaní," zlobil se Čtvrtníček.

Litovel se díky dvěma bodům posunula na deváté místo tabulky. V dalším kole se představí v Bystřici pod Hostýnem. Podaří se Tatranu konečně zvítězit na venkovní palubovce? "Bylo by to potřeba. V této soutěži to ale není vůbec jednoduché," konstatoval trenér Krejčíř.

Olomouc je jedenáctá a navíc ji čeká domácí zápas s doposud stoprocentním Zlínem. "Já jsem říkal, že zápas v Litovli je rozhodující v boji o záchranu. Budeme se snažit dál, ale máme těžké soupeře. Prohráli jsme tři ze čtyř utkání a na mužstvu je vidět, že psychika není dobrá," dodal Čtvrtníček.

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Habermann, Drkula - Mička, Kuchař, Barabáš 5/2, Číhal 3, Nedoma 1/1, Martinásek 2, Podhráský 1, Šuba 4, Gottfried, Šmíd 9, Konšel 6, Havlíček. Trenéři: Lubomír Krejčíř a Květoslav Kuba.

STM Olomouc: Novotný, Malínek - Eger 1, Sekerka 2, M. Knébl 2, Hynek 1, Tydlačka 8/1, Mazáč 3, Lerch 1, Schmalz 3, P. Knébl, Laštůvka 2, Kubáček 1. Trenér: Zdeněk Čtvrtníček.

Rozhodčí: Pluhař - Suchánek
Žluté karty: 3 - 1
Vyloučení: 5 - 6
Sedmičky: 3/3 - 2/1
Diváků: 405
19.3.2013 | Miroslav Mazal - Olomoucký deník | Přečteno: 1066x

Facebook

Partneři: