Ohlédnutí za oslavami 80 let házené v Litovli


Ohlédnutí za oslavami 80 let házené v Litovli
Na sklonku házenkářské sezóny, za krásného slunečného počasí v sobotu 7. června, proběhly oslavy významného jubilea, a to 80 let od založení prvního házenkářského oddílu v Litovli. Hlavními prvky celodenního programu byl 27. ročník Memoriálu Jiřího Dohnálka a křest nové knihy mapujících celých 80 let házené v Litovli.

V plánu byl tradiční Turnaj Starých gard, Memoriál Jiřího Dohnálka, který jsme však nakonec narychlo vzhledem k odhlášení 2 družstev změnili na Turnaj generací. V turnaji startovaly celky starých gard Unexu Uničov, Iskry Holíč (SK) a Tatranu Litovel a také domácí týmy mladších dorostenců a mužů B.

Obrázek
V utkání starých gard Uničova a Litovle střílí na branku Zdeněk Čtvrtníček.
Více foto ve fotogalerii.


Hrálo se od 9 hodin systémem každý s každým s těmito výsledky:

Litovel SG - Uničov 12:13
Litovel B- Holíč 13:14
Litovel dorost - Litovel SG 9:16
Uničov - Litovel B 14:15
Holíč - Litovel dorost 12:12
Litovel SG- Litovel B 18:19
Uničov   - Holíč 11:14
Litovel B  - Litovel dorost  24:16
Holíč - Litovel SG  11:14
Uničov - Litovel dorost 17:12

Zvlášť byla vyhlášena kategorie starých gard, kde všechny tří týmy ve vzájemných zápasech získaly po 1 vítězství. Rozhodovalo tedy až skóre, které určilo toto pořadí:

1. Tatran Litovel SG 1 0 1 26:24 2
2. Iskra Holíč 1 0 1 25:25 2
3. Unex Uničov          1 0 1 24:26 2


Muži B Tatranu Litovel zvítězili v turnaji třikrát a "mimo soutěž" by obsadili 1. místo. Benjamínci turnaje z mladšího dorostu Tatranu Litovel získali v turnaji alespoň 1 čestný bod.

Ocenění v turnaji od našich sponzorů z Pivovaru Litovel a Uzenářství Oháňka obdrželi všechny týmy (dorostenci samozřejmě nealko).
Nakonec byly vyhlášeny individuální ceny:
Nejlepším brankář: Igy (Uničov)
Nejlepší střelec: M. Pichler (Holíč)
Nejstarší hráč: Jaroslav Nevrlý (Litovel) - 63 let

Obrázek
Ocenění pro Jardu Nevrlého.


Po turnaji následoval oficiální program slavnostním zahájením oslav 80 let házené v Litovli. Pozvání přijala řada význačných hostů v čele s prezidentem Českého svazu házené Mgr. Alešem Pospíšilem, dále pak viceprezident ČSH doc. Antonín Staněk, předseda Olomouckého krajského SH Valdemar Macharáček, MVDr. Vojtěch Grézl, emeritní starosta města Litovle a současný radní a v neposlední řadě MUDr. Alena Šromová, radní města Litovle.

Obrázek
Prezident ČSH Mgr. Aleš Pospíšil při návštěvě oslav v Litovli.


Hosté pogratulovali oddílu házené Tatranu Litovel, jenž je následníkem sokolského oddílu, k úctyhodnému jubileu a poděkovali za vynikající dlouhodobou práci, která byla právě v letošním roce korunována postupem družstva mužů do extraligy.

Poté následoval křest nové knihy 80 let házené v Litovli autorů Milana Beni, Karla Zmunda a Radovana Šimka, která byla speciálně připravena k tomuto jubileu. Autoři publikaci krátce představili a poté ji Miloš Čikl, jeden z nejlepších házenkářů litovelské historie pokřtil litovelským pivem. Po křtu samotném pak následovala autogramiáda autorů knihy.

Obrázek
Miloslav Čikl křtí litovelským pivem novou publikaci v rukou autora Milana Beni.


Tím byl zakončen oficiální program, který pokračoval za krásného počasí volnou zábavou, od 18 hodin pak hrála kapela Dandy Band.

Obrázek
Přerovská kapela Dandy Band.


Účastníci a návštěvníci oslav si mohli po celý den pochutnat na výborných pečených makrelách, litovelském pivu nebo specialitách z udírny. V prodeji pak byla i nová publikace, vystaveny byly oddílové kroniky, nejvýznamnější trofeje a desítky fotografií z historie oddílu, každý si mohl na památku vzít pamětní pohlednici se speciálním pamětním razítkem.

Obrázek
Panely s vystavenými archivními i současnými fotografiemi.

Obrázek
Vystavené kroniky a trofeje oddílu házené.


Oslavy se skutečně vydařily! Během dne házenkářský areál na Sokolovně navštívila řada pamětníků, bývalých hráčů či funkcionářů oddílu, ale i házenkářů ze širokého okolí.

Největší zájem byl skutečně o novou publikaci k 80 letům házené v Litovli, které je plná informací, jak známých, tak nově objevených a také s množstvím fotografií. Příjemné bylo pozorovat, jak si čerství držitelé knihy nechávali podepisovat bývalé hráče, pod jejich celostránkové fotografie v knize.

Takže, házené v Litovli zdar! a do dalších 80 let hodně síly!

Související:
  •   Fotogalerie
  •   Videosestřih
30.7.2014 | admin | Přečteno: 2505x

Facebook

Partneři: