Ivo Vávra: Ať extraligu hrají kluci, kteří ji vybojovali


Ivo Vávra: Ať extraligu hrají kluci, kteří ji vybojovali
Rok po sestupu se litovelští házenkáři vrací zpátky do nejvyšší soutěže. Přišel, viděl, zvítězil. Trenér Ivo Vávra se v létě ujal litovelských házenkářů po sestupu z extraligy a otevřeně prohlásil, že nic než návrat zpět si nedovede představit. Zdálo se to být troufalé, když Tatran opustili hráči, kteří za rok v extralize nastříleli 330 gólů. Ale jak Vávra řekl, tak se svým omlazeným týmem i dokázal. První ligu vyhráli, když za celou sezonu ztratili jen čtyři body. „Teď se musíme doplnit na některých postech a mohlo by to fungovat i v extralize," věří.

Jaké byly oslavy?
Postup jsme si zajistili už v zápase ve Dvoře Králové, tak nebudu zastírat, že cesta domů byla velmi veselá a dlouhá. Kluci si oslavy náležitě užili a pak jsme se těšili na poslední kolo před naším publikem, kde jsme převzali poháry, vítězná trička a užili si s fanoušky. Bylo to spontánní a velké.

Jste slavící typ?
Ta prvotní euforie na palubovce byla veliká ve Dvoře i doma. Nechám kluky si to užít, pak si plácneme. Člověk se pohybuje mezi mladými, takže jsem se nechal na chvilku strhnout, ale s mírou. Kluci to potom určitě táhli až do rána, toho už jsem se raději neúčastnil. Přestože je mám rád, nemusím být všude.

Už na začátku sezony jste cíl stanovil jednoznačně jako postup. Bylo to tak i na hřišti?
Trochu bych to pozměnil. Za sebe jsem šel do Litovle s tím, že můj cíl byl jednoznačně postup do ligy. Na druhou stranu za dvě sezony odešlo z Litovle čtrnáct hráčů. Po loňském sestupu týmy z okolí vyzobaly ty nejlepší hráče a talentované kluky. Měli jsme z toho lufty a řekli jsme si s vedením, že půjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme, jak se to vyvrbí. Měli jsme z toho trochu obavy, ale paradoxně se možná trochu vyčistil vzduch. Tým táhl za jeden provaz a po třetím zápase jsem
věděl, že jestli někde prohrajeme, tak jsme hloupí.

To se však stalo.
Stalo, ale takový je sport a někdy se necháte na hruškách chytit. Po prohře v Chodově jsem říkal, že jestli ztratíme další bod, nedostanou kluci žádnou odměnu, protože jsme měli na to, abychom zbytek sezony už dotáhli bez porážky, a to se i potvrdilo. Myslím, že jsme dokázali, že jsme ligu vyhráli právem.

Před porážkou v Chodově jste padli i v Jičíně. Byl jste po nich zlý?
Je to složitější. Jičín nás nachytal, přijeli jsme tam v kompletní sestavě, trochu s nosánky nahoru, my jsme Litovel, kdo je víc. Jičín proti nám nasadil mladé kluky, kteří bojovali, a musím říct, že jsme si za sloužili dostat po zadku. Pak jsme ale měli tři a půl měsíce přestávku, následovala tři kola, která jsme zvládli bravurně, byli jsme připraveni a vyhráli jsme o patnáct, o sedmnáct a o dvanáct. A pak přišla dalších 36 dní přestávka v herním rytmu, po které nás čekal nejtěžší možný soupeř, Chodov. Nachystal se na nás perfektně, byl kompletní a po zásluze nás porazil. Nebyl jsem zlý, tam jsme neměli šanci. V dalších utkáních už jsem důvod ke zlosti neměl.

Přál byste si, aby systém soutěže byl jiný?
Jednoznačně. Už jen tím, že deset družstev se nalosovalo podle tabulek pro dvanáct, takže dvě družstva vždy měla pauzu, to je nepochopitelné. Do toho se vám vmísí vánoční přestávka, velikonoční přestávka, reprezentační, takže další čtyři týdny nehrajete. To je absolutní neštěstí. Jestliže chceme vychovávat mladé talenty, musíme je nechávat v herním rytmu a pracovat na nich. Ne, že budeme pořád trénovat a nehrát, to je nesmysl. Nesedělo nám to, tohle by se mělo opravdu změnit.

Když jsme u změn, co bude v Tatranu jiné postupem do extraligy?
Pokud chceme pomýšlet na nějaké vyšší cíle, tak se musí stabilizovat klub. Měl by nám pomoct kraj, musíme sehnat sponzory, protože ná roky na extraligu jsou vyšší, ať v tréninku, nebo na hráče. Kluci ve vedení klubu se snaží, takže by to mohlo vyjít.
Obrázek
"Tým táhl za jeden provaz a po třetím zápase jsem věděl, že jestli někde prohrajeme, tak jsme hloupí."

Přijdou nové posily?
Musíme samozřejmě trochu změnit tréninkový proces a musíme lehce doplnit kádr. Neříkám posílit, ale doplnit, protože drtivá většina kádru nemá páru, co extraliga znamená. Nějaké zásadní změny ne, trénovali jsme docela poctivě, možná víc než některé extraligové týmy.

Vrátí se někdo z hráčů, kteří před rokem odešli do Karviné či Hranic?
Byl bych samozřejmě rád, aby se vrátili, nicméně drtivá většina z nich přestoupila a dokážu pochopit, že jestliže Míra Nedoma, Zbránek a Nantl hrají v Karviné o titul, tak při vší úctě k Litovli se do ní asi nebudou vracet. Hráči, kteří byli na hostování se nám vrátí všichni, což je třeba Honza Šmíd, který byl v Hranicích. Kádr, co nám hrál teď, zůstane pohromadě. I já bych si přál, aby kluci, co si extraligu vybojovali, si ji také zahráli. Musíme se doplnit na některých postech a mohlo by to fungovat.

Máte už nějaké posily podepsané?
Dokud není podepsáno, tak není o čem mluvit. Jednáme s hráči, kteří by nás mohli posílit. Někteří už jsou na spadnutí, ale ještě je čas říkat jména. A samozřejmě ty sólo kapry si necháme na oficiální před stavení klubem.

Chystáte takovou akci?
Neříkám ano ani ne. (smích) Když se koláč upeče, musí se nechat zchladnout a pak se teprve sní. Až přijde čas, všichni se to dozvědí. Pracujeme na posilách, nezůstáváme někde čekat, ale Filip Jícha nepřijde, to je jasná věc.

Letošní nováček, Strakonice, skončil poslední, je to pro vás varování?
Strakonice obrovsky obdivuju. Nikdy extraligu nehrály a šly do ní s kádrem, který ji vybojoval. Hrály to srdíčkem a skláním se před nimi, jak to zvládly. Bohužel si vybraly nováčkovskou daň, pár zápasů smolně remizovaly, poztrácely nešťastně body a to se projevilo. Tohle bychom nechtěli následovat, ale před Strakonicemi mám úctu, protože ukázaly, že i tyto týmy mohou extraligu hrát.

Sezona Tatranu Litovel
Výsledky: Vršovice - Litovel 22:29, Litovel - Bystřice p. H. 30:24, Náchod - Litovel 20:33, Litovel - Chodov 30:26, Hustopeče Litovel 24:32, Litovel - Velká Bystřice 10:0 kontumačně, Zlín - Litovel 24:30, Litovel - Dvůr Králové 26:18, Jičín B Litovel 29:20, Litovel Vršovice 37:27, Bystřice p. H. - Litovel 31:36, Litovel - Náchod 36:20, Chodov Litovel 31:23, Litovel Hustopeče 31:27, Velká Bystřice -Litovel 24:29, Litovel - HC Zlín 34:23, Dvůr Králové – Litovel 26:31, Litovel - Jičín B 32:24.

Pořadí: 1. Litovel 32 bodů, 2. Chodov 28, 3. Bystřice pod Hostýnem 22, 4. Hustopeče 20, 5. Jičín B 19, 6. Náchod 15, 7. Vršovice 14, 8. Zlín 13, 9. Velká Bystřice 12, 10. Dvůr Králové 5.

Nejlepší střelci: Jakub Schmalz 100 gólů, Luděk Piwko 56, Jiří Číhal 51, Jan Šmíd 50, Marek Šuba 43, Jiří Štencl 26, Tomáš Hanák 26, Michal Havlíček 25, David Barabáš 23.
2.6.2018 | Miloslav Jančík - MF DNES | Přečteno: 1450x

Facebook

Partneři: