Starší žáci - hodnocení sezóny 2021/22


Starší žáci - hodnocení sezóny 2021/22
Po neodehrané loňské sezóně, která byla poznamenaná restrikcemi díky Covid-19, jsme do nové sezóny šli s nejistotu, zda se podaří celou sezónu kompletně odehrát, v jakém fyzickém i psychickém rozpoložení budou samotní hráči. Už první tréninky ale ukázali, že kluci se na novou sezónu nesmírně těší a házená jim chyběla. K týmu se na začátku sezóny připojilo i pět hráčů ze sousední Senice na Hané a na jarní část si litovelský tým vybral i hráč z Horky nad Moravou.

Cíl podzimní části
Hlavním cílem podzimní části byl postup do žákovské ligy starších žáků. Žákovská liga je na rozdíl od krajských soutěžích, ve kterých standardně týmy starších žáků hrají, celorepubliková soutěž pro nejlepších 25 týmů. Vstup do sezóny se nám nepovedl úplně podle představ, kdy jsem remizovali na půdě rivala z Velké Bystřice, ale už od druhého kola šel celý tým za cílem a po celou podzimní část již neztratil žádný bod. Největším a nejtěžším soupeřem pro nás byl tým SK Žeravice, se kterým jsme hráli vyrovnanou hru, ale v závěru měli naši kluci více sil a i tento zápas dotáhli do vítězného konce.

Obrázek


Žákovská liga
Jako vítěze podzimní části Ligy Olomouckého kraje jsme byli nominování krajským manažerem přímo do žákovské ligy bez nutnosti hrát barážová utkání. Hrát žákovskou ligu starších žáků není pro týmy žádnou samozřejmostí. Týmy si účast musí vybojovat, kdy například druhý nejlepší tým olomouckého kraje SK Žeravice neměl to štěstí a bohužel tuto soutěž hrát nemohl. Vzhledem k hernímu systému žákovské ligy, která je pořádána jako šest víkendových turnajů vždy po pěti týmech, tzn. bylo nutné odehrát v jeden den čtyři náročná utkání. V této části soutěže jsme se potkali s týmy, které v mužské ale i dorostenecké kategorii hrají nejvyšší soutěže a to extraligu (muži) nebo první dorosteneckou ligu. Mezi ty nejznámější jistě patří Talent Škoda JS Plzeň, Lovci Lovosice, Dukla Praha, SKP Frýdek-Místek, HBC Jičín, HC Zubří, TJ Sokol Nové Veselí, KH Kopřivnice, TJ Sokol Ostrava. Ale ostatní týmy, které se účastnili žákovské ligy, nemůže nijak podcenit. Ve spoustě zápasů jsme hráli vyrovnanou hru a o výsledku často rozhodovali maličkosti. Ne každé utkání se nám povedlo, tak jak by si přáli trenéři ale i samotní hráči, kdy jsme například prohráli s týmem s Nového Veselí nebo vyhrocený konec utkání s HC Zubří. Naopak se nám velice povedli utkání s Duklou Praha, HBC Jičín, Sokolem Ostrava, týmem Zlína, kdy jsme brali všechny body za vítězství zase my. V celkovém umístění žákovské ligy jsme nakonec obsadili výborné 5. místo, kdy na začátku soutěže na umístění do pátého místa věřil jen málo kdo, ale hráči a trenéři jsme v to věřili a jako tým jsme to také dokázali. V průběhu celé žákovské ligy dostali prostor na hřišti všichni hráči celkem široké lavičky.

Nejlepší střelci Tatranu Litovel v Žákovské lize:
Čunderle Martin74 gólů
Valouch Martin69 gólů
Papajík David68 gólů


Jarní část sezóny
Jarní část sezóny byla vzhledem k souběhu dvou soutěží, a to žákovské ligy a ligy Olomouckého kraje, mnohem náročnější na fyzičku hráčů, ale i udržet dobrou formu po mnohem delší dobu, než bývali hráči z předchozích let zvyklý. V podstatě se čtyři měsíce každý víkend hrál minimálně jeden soutěžní zápas. Žákovská liga byla pro hráče velká zkušenost, kterou zužitkovali v krajské soutěži a beze ztráty bodů vyhráli ligu Olomouckého kraje a zaslouženě byly po posledním utkání v Olomouci dekorování Mistrem Olomouckého kraje starších žáků.

Nejlepší střelci Tatranu Litovel v lize Olomouckého kraje:
Vašíček Tomáš78 gólů
Čunderle Martin58 gólů
Papajík David53 gólů


Turnaje
Tým starších žáků se zúčastnil několika jednodenních ale i vícedenních turnajů. Začátek sezóny jsme zahájili turnajem v Horce nad Moravou.
Následoval vícedenní turnaj v Polance na Odrou „Polanka Cup 2021“. Tento turnaj byl kvůli nemoci Covid-19 přesunutý z tradičního červnového termínu až na konec srpna. Celým turnajem jsme vítězně procházeli zápas po zápasu. Bohužel ve finále již nad naše síly byl tým TJ Sokol Ostrava skončili jsme na 2. místě.
Prvním větším testem naší hry byl Házenkářský festival v Lovosicích, který se konal 3 – 5.9.2021. na tomto turnaji jsme ochutili hořkost porážky až v semifinále s domácím týmem a celkovým vítězem z Lovosic. Nicméně kluci nechtěli odjíždět z turnaje bez medaile a v utkání o třetí místo, které by mohlo být nazváno jako moravské derby, si po tuhém boji poradili s týmem HBC Olomouc a zaslouženě obsadili konečné 3. místo na turnaji.

Obrázek

Tradiční domácí „Zimní pohár“ byl už brán jako příprava na jarní část sezóny a hlavně na žákovskou ligu. Turnaj se hrál systémem každý s každým. Poslední utkání celého turnaje svedlo proti sobě domácí tým Tatranu Litovel proti TJ Sokol Velké Meziříčí. Utkání skončilo po závěrečném hvizdu remízou, tak o vítězi turnaje rozhodovali sedmimetrové hody. V této nevyzpytatelné disciplíně byli v závěru šťastnější hráči Velkého Meziříčí a získali první místo na turnaji. Tým Tatranu Litovel skončil na konečném 2. místě.

Další víkendový turnaj jsme hráli v Žeravicích. Na tomto turnaji jsme se opět potkali s týmem Velkého Meziříčí, kde jsme již vyhráli větším brankovým rozdílem. Zde jsme prohráli pouze zápas s domácími Žeravicemi. Jelikož Žeravice ale prohráli s TJ Sokol Velké Meziříčí, tak o vítězi na turnaji musela rozhodovat minitabulka mezi SK Žeravice, TJ Sokol Velké Meziříčí a TJ Tatran Litovel. V tomto porovnání byl tým Tatran nejlepší a na turnaji jsme skončili na 1. místě.
Tým starších žáků Tatranu Litovel se zúčastnil o velikonocích i největšího mládežnického turnaje v házené Praga Handball Cup 2022. Na tomto turnaji jsme poměřili síly i s týmy ze zahraničí a to ze Slovinska, Německa a Dánska. Bohužel nám los nepřál a do skupiny nám byli přiděleny hlavní favoriti na celkové vítězství turnaje. Celá sezóna byla příliš dlouhá a náročná, což se projevilo na pražském turnaji a z turnaje jsme vypadli hned v prvním kole play-off. I přes brzké vypadnutí z turnaje to byla pro kluky nesmírná zkušenost zahrát si házenou proti týmům z jiných států.

Na závěr sezóny jsem se opět zúčastnili turnaje v Polance nad Odrou, který již byl pořádán ve svém standardním termínu. Po rozpačitých výsledcích ve skupině se nám podařilo proklouznout do bojů o medaile. V play-off se naše hra ohromně zvedla a postupně jsme porazily HK Ivančice a domácí SK Házená Polanka. Ve finále jsme se opět potkali s týmem TJ Sokol Velké Meziříčí, které jsme jednoznačně vyhráli a odvezli si pohár za 1. místo. Nejlepší brankařem kategorie starších žáků byl zvolen František Parlagi.

Obrázek
Sestava:
Běhal Jan, Číhal Matěj, Čunderle Martin, Hyánek Kryštof, Kolečář Michael, Kouadio Lenny Josef, Látal Vojtěch, Páleník Jan, Papajík David, Parlagi František, Pravda Lubomír, Satora Matěj, Spáčil Václav, Spurný Antonín, Stejskal Štěpán, Šmída Michal, Tichý Ondřej, Valouch Martin, Vašíček Tomáš
Zifčák Martin – trenér, Prošvic Tomáš – asistent trenéra, Valouch Pavel – vedoucí týmu

Z týmu starších žáků Tatranu Litovel byli vybráni Martin Čunderle, David Papajík, František Parlagi, Štěpán Stejskal a Martin Valouch, Tomáš Vašíček (náhradník) do výběrového týmu Olomouckého kraje a budou reprezentovat litovelskou házenou na olympiádě mládeže, která se koná 26 – 30.6. 2022.

V sezóně 2021/22 jsme dosáhli na mnoho úspěchů a musíme ji hodnotit velmi kladně. Zejména celkového umístění na 5. místě v žákovské lize si velice vážíme a je to jistě odrazový schůdek do dalších let, pro některé z hráčů už dorosteneckých lig.

V neposlední řadě chceme poděkovat rodičům hráčů, že celý tým neustále podporovali a byli oním osmým hráčem a vytvářeli nezapomenutelnou kulisu během zápasů na domácích ale i venkovních hřištích.

Za tým starších žáků Tatranu Litovel
Martin Zifčák – trenér
Tomáš Prošvic – asistent trenéra
Pavel Valouch – vedoucí týmu
22.6.2022 | admin | Přečteno: 753x

Facebook