1. liga mužů: Tatran Litovel - ČZ HBC Strakonice 1921 25:24 (12:10)


1. liga mužů: Tatran Litovel - ČZ HBC Strakonice 1921 25:24 (12:10)
Stoprocentně úspěšní zůstali házenkáři Tatranu Litovel i po čtvrtém utkání 1. ligy mužů. V domácím utkání proto mírně favorizovaným Strakonicím, které se netají postupovými ambicemi, dokázali vést ve skóre celé utkání a i když hosté v závěru mocně dotahovali, Hanáci nakonec udrželi cenné vítězství o jedinou branku.

Domácí tým vstupoval do utkání s dobrou formou, i tak domácí trenér nečekal, že se podaří mít celé utkání náskok ve skóre. „Věděli jsme, že jdeme hrát s favoritem, že nejsme ti, kteří budou určovat chod utkání, ale že budeme chtít překvapit a potvrdit dobrou formu z předchozích utkání. Ale měli jsme záznam z posledního vzájemného utkání, takže jsme se mohli připravovat na systém hry, který Strakonice praktikují a taky se to potvrdilo. Připravovali jsme se taky na „tempo“ hru, rychle do rychlého útoku a připravovali jsme se na to, že bude velice důležitá obrana a také brankář,“ poodkryl také taktickou přípravu trenér Litovle Lubomír Krejčíř.

Přesto po prvních 5 minutách utkání to bylo 4:1 pro domácí, pak se však díky možná zbytečným vyloučením Strakonice chytly a vyrovnali hru. V útoku řádil především David Růža, který ještě před pauzou dal 4 branky. Řadu dobrých zákroků měl na svém kontě již také Honza Juráš v brance. Celou polovinu branek Strakonic před pauzou zařídil mladý Jan Kačín. V poločase Litovel vedlo 12:10.

Obrázek
David Růža má dobrou formu, Strakonicím dal 6 branek a řadu připravil i pro spoluhráče. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Litoveláci vstoupili výborně i do druhého poločasu. Hra se sice celkem rychle přelévala z jedné strany na druhou, ale desetiminutovku po pouze vyhráli domácí 8:5 a vbudovali si tak pětibrankový náskok. Jenže to konce utkání zbývalo ještě 20 minut a to je v házené spousta času.

Strakonice začaly mocně dotahovat, řadu zákroků přidal strakonický brankář Mráz a tak během dalších deseti minut nepřidali domácí žádnou branku, zato hosté stáhli ztrátu jen na 2 góly. Litovel v této fázi ztrácela hodně sil ve vlastním oslabení a vypadalo, to že šance obou soupeřů jsou vyrovnané. Jenže posledních 5 minut vyšlo lépe domácím. Tomáš Prošvic minutu a půl před koncem zvyšoval na 25:22, což bylo klíčové. I když Strakonice 20 sekund před koncem snížili na 25:24, domácí do závěrečné sirény podrželi míč a skóre se tak už neměnilo.

„Nám se podařil vstup do utkání, chceme hrát rychlou hru, mám na to typy hráčů, to znamená rychle do útočné fáze, to ale musí být podpořeny dobrým výkonem brankáře a obrany. To vše se povedlo a dávali jsme branky,“ komentoval úspěšné utkání trenér Krejčíř.

Z nízkého skóre je vidět, že po většinu utkání kralovaly také obrany a brankáři. „Nám se podařilo připravit Honzu Juráše, věděl dopředu, že bude nastupovat, přestože v těch předchozích utkáních měl přednost Dan Bartoň. Ale věděli jsme, že Honzovi jde forma nahoru, utkání se mu povedlo na výbornou,“ pochválil svého brankáře litovelský lodivod.

Obrázek
Honza Juráš 18 zákroky a tady 45procentní úspěšností výrazně přispěl k vítězství. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Nezapomněl však, že rozhodl výkon celého týmu jako celku. „Ono označit někoho, kdo vyloženě zajistil vítězství, to by asi nebylo spravedlivé k ostatním, mě se líbí, že ten tým šlape celý včetně těch, kteří nedostávají tolik minut v utkáních, podpoří hráče z lavičky a možná to je ten rozhodující faktor proč máme nyní těch 8 bodů,“ dodal Krejčíř.

Sport však nyní čeká nepříjemná pauza a vůbec není jasné, kdy se bude moci znovu trénovat, natož hrát. „Představa skupinových tréninků na venkovním hřišti se vzhledem k nařízením a počasí nakonec také rozplynula, takže teď budou hráči plnit individuální plány, které již dostali. Naštěstí je obecně známo, že házenkářské a jiné dovednosti se nezapomínají, tam se dá do toho rychle vklouznout, hlavně si udržet tu kondici,“ komentoval svízelnou situaci zkušený trenér a metodik Krejčíř.

Sestava a branky:
Tatran Litovel: Juráš, Bartoň - Růža 6/1, Dořičák 5, Macek 4, Prošvic 3, Noworyta 2, Vincour 2, Geist 1/1, Jindra 1, Pohlmann 1, Barabáš, Havlíček, Hrbček, Kuchař, Šmíd. Trenér L. Krejčíř.
ČZ HBC Strakonice: Mráz, Kaiser – Kačín 9/5, Nový 4, Krejčí 3, Říha 3, Bičiště 2, Mošovský 1, Fencl 1, Nejdl 1, Samek, Pek, Kaiser, Zdychinec, Wildt, Klačo, Landsinger. Trenér M. Zbíral.

Rozhodčí: Špunar – Šlezinger
Žluté karty: 3 – 3
Vyloučení: 5 – 2
Sedmičky:  3/4 -  5/6
Diváci v hale: 0
Diváci online: cca 200
25.10.2020 | admin | Přečteno: 936x