Zemřel Milan Beňa, nestor litovelských házenkářů


Zemřel Milan Beňa, nestor litovelských házenkářů
Dne 22.11.2022 zemřel ve věku 92 let nestor litovelských házenkářů pan Milan Beňa. V oddíle házené Sokola a následně Tatranu Litovel působil od roku 1954 až do současnosti, tedy neuvěřitelných 68 let. Ačkoliv házenou nikdy nehrál a dostal se k ní náhodu, zůstal ji věrný celý život. Bez nadsázky tak byl nejvýraznější osobností házené v Litovli.

Obrázek

Milan Beňa
1930 - 2022


Pro knihu 80 let házené v Litovli vydané v roce 2014, jejíž byl také hlavním autorem zavzpomínal: "Po úrazech v hockeyi a hlavně v kopané v roce 1949 jsem aktivní činnosti zanechal. ... Tato nepříjemná zkušenost mi pak nedovolovala hrát naplno. Pak mě oslovil Jaroslav Skřepský, zda bych po něm narychlo nepřevzal funkci v oddíle české házené Sokola, protože se stěhoval z Litovle. Mělo to být na krátko, než organizační funkci převezme někdo jiný ... Od roku 1961 jsem plně převzal po Lubomíru Antonovi i vedení kroniky oddílu české házené a následně i mezinárodní házené."

Působil nejdéle jako precizní organizační pracovník, krátce také jako předseda, v posledním desetiletí stále vypomáhal s malováním plakátů a celou dobu vedl unikátní kroniku. V roce 1961 spolu s Miroslavem Ničem založili turnaj mužů O pohár města Litovle, který se hraje bez přerušení každý rok dosud.

V roce 1998 na slavnostním zasedání ČSH v Praze byl vyhodnocen a odměněn za celoživotí přínos. Obdobně v roce 2009 od Středomoravského svazu házené a v roce 2013 jako jedna z Osobností města Litovle.

V roce 2014 se jako hlavní autor podílel na knize 80 let házené v Litovli. V lednu 2019 byl hlavním protagonistou medailonku České televize o Tatranu Litovel. I přesto, že se mu zhoršovalo zdraví a vloni zemřela žena, nadále se zajímal o dění v házené a žádal nás dodávat podklady do kroniky.



Poslední rozloučení se uskuteční 2. prosince 2022 ve 14 hodin v síni olomouckého krematoria.

Milane, děkujeme za vše, budete nám chybět!


Foto: Petr Komárek
28.11.2022 | admin | Přečteno: 401x