1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ Bystřice pod Hostýnem 31:36 (12:17)


1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ Bystřice pod Hostýnem 31:36 (12:17)
Pravé podzimní počasí přilákalo v sobotním odpoledni do litovelské sportovní haly množství diváků, kteří viděli velice emočně vyhrocené utkání, ve kterém se to jen jiskřilo. Hosté však byli přese všechno v utkání lepším týmem a oba body si odvezli oprávněně.

Bystřice pod Hostýnem hrála v předchozích letech extraligu, kterou opustili z ekonomických důvodů. Jejich tým se však moc nezměnil, hlavní opory zůstaly a k nim v extralize dorostli výborní mladí hráči. Před zápasem se dal očekávat dobrý souboj týmů jejichž forma stoupá, ale nikdo asi nečekal tak vyhrocenou atmosféru.

Utkání však začalo celkem poklidně, naši trenéři naordinovali hned od začátku dvojitou osobní obranu na opory hostů na spojkách - Vaculu a Dobeše. Prosazovali se však další hráči soupeře, většinou z proskoků nebo z křídel. Do patnácté minuty byl však stav vyrovnaný, když i našim hráčům se dařilo překonávat soupeřovu obranu.

Pak však přišla naše slabá desetiminutovka, kterou jsme prohráli 1:6. Příčinou bylo několik našich vyloučení. Přidalo se také několik sporných momentů ze strany rozhodčích - góly hostí z přešlapů, sporná vyloučení. Hala začala bouřit a vše gradovalo pár minut před koncem poločasu, když si hosté brali timeout těsně předtím, než Marek Šuba vypíchl míč do trháku. Siréna však zazněla, až když měl náš hráč míč, a tak to domácí hráči i diváci brali jako křivdu ze strany rozhodčích. Ovšem udělení timeoutu bylo zcela regulérní.

Zdálo by se, že přestávka emoce uklidní. Ovšem hosté vlétli do druhého poločasu 4brankovým přídělem do naší sítě. Našim hráčům se nedařilo pokrýt především střelce hostů Dobeše ani pomocí osobní obrany, ani bez ní. Navíc se na hřišti přiostřilo v několika osobních soubojích a rozhodčí přestali vývoj utkání držet pevně ve svých rukou a začali kupit chyby na obě strany. Emoce však neudrželi v této situaci hlavně naši hráči.

"Reakce našich hráčů byly takové, že sice ulevily jejich srdcím, ale rozhodně nepomohly zlepšení výkonu družstva, nepřispěly k možnosti uspět proti velmi kvalitnímu soupeři," litoval trenér Krejčíř.

Po celý druhý poločas byl rozdíl skóre už příliš velký na nějaký zvrat. Bystřičtí hráči jsou lepší především individuálně a hráli dobře také jako tým, jejich vítězství bylo tedy zasloužené. Jejich hra je však také hodně tvrdá, což našemu týmu evidentně moc nevyhovuje. V našem dresu se nejvíc dařilo Davidu Barabášovi, který spolehlivě zakončoval připravené akce. Střelecky se dařilo také M. Štěpnicovi a O. Čtvrtníčkovi. Zlepšila se úspěšnost zakončování (58%), ale celkově propadla celá obraná činnost i díky velké nedisciplinovanosti našich hráčů.

"Máme hráče srdcaře - to mne těší. Dají do zápasu všechno. Ale hlavu často nechávají před sportovní halou a bez ní se s tak kvalitním soupeřem vyhrát nedá," zakončil posteskem trenér Lubomír Krečíř.

Z házenkářského hlediska to nebyl vůbec dobrý zápas. Zbytečné emoce na hřišti i v hledišti, výkony rozhodčích, nevybíravé a nesportovní chování některých diváků - to všechno ovlivnilo celkový dojem. Doufejme, že se chování našich diváků a fandů do příště stane sportovnější a férovější.

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Habermann, Orság - Barabáš 8/2, Štěpnica 7, Čtvrtníček 5, Schmalz 4/1, Kuchař 3, Šuba 3, Číhal 1, Havlíček, Macek T., Mičola, Sléha F. Zapletal, realizační tým: Krejčíř, Sléha Z., Macek J.

TJ Bystřice pod Hostýnem: Cagášek, Mikulenčák - Dobeš 13/2, Žůrek 6, Vacula 5/1, Zbránek 4, Tiller R. 3, Tiller J. 2, Vaclach 2, Salvet 1, Hradil, Kolář, realizační tým: Žůrek, Tillerová.  

Žluté karty: 3 - 2
Červené karty: 2 (Habermann, Schmalz) - 1 (Dobeš)
Vyloučení: 9 - 12
Sedmičky:  4/3 - 5/3
Rozhodčí: Králíček - Letev
Delegát utkání: Směja
10.11.2009 | Radovan Šimek | Přečteno: 842x