PŘEVZATO: Litovel krotí házenkářskou euforii: Ještě v klidu nejsme


PŘEVZATO: Litovel krotí házenkářskou euforii: Ještě v klidu nejsme
Litovel - Moravská mužstva vládnou házenkářské první lize. Hned za vedoucím Šumperkem se na druhém místě vyhřívá Tatran Litovel.

"Zatím si vedeme nad očekávání dobře. Je to pro nás trochu překvapení, ale na druhou stranu jsme měli celou řadu zdravotních problémů. Kdybychom byli všichni zdraví, mohli jsme uhrát ještě víc bodů," říká Jakub Schmalz, jeden z dlouhodobých pilířů litovelského mužstva.

Litovelský tým postavený především na domácích hráčích během první poloviny sezony čtyřikrát prohrál. S juniorkou Karviné, vedoucím Šumperkem, v Praze s Chodovem a naposledy v Bystřici pod Hostýnem.

"Odešla nám obrana, na které jsme si celkem zakládali. Úplně se nám sesypala. Brankáři tam ještě zachytali dobře, ale byla to honička nahoru a dolů, kterou jsme nakonec prohráli," komentoval divokou přestřelku, v níž padlo neuvěřitelných 83 gólů, trenér Litovle Zdeněk Sléha.

Pokud bychom odečetli poslední zápas, měla by Litovel nejlepší defenzivu v celé soutěži. Po celý podzim se opírala hlavně o výkony brankáře Michala Baránka, který se před sezonou vrátil z působení v extraligovém Zubří.

"Michalovi se povedl návrat stoprocentně. Měl sice také zranění, když dostal ve Dvoře Králové do oka, ale byl velkou oporou. Cpal se pak do branky, ale my jsme se ho snažili trochu držet, aby nedošlo k nějakým komplikacím. Petr Habermann ho zastoupil dobře. Myslím si, že oba naši brankáři se ukázali v dobrém světle," pochválil Sléha i druhého strážce litovelské branky. V poli zářil především nejlepší střelec Josef Pohlmann, dařilo se i Davidu Barabášovi, oba patří k litovelským odchovancům.

"Já jsem zastáncem této cesty. Snažím se dávat příležitost a prostor našim vlastním hráčům. Člověk nikdy neví, jaká bude situace, a momentálně to vypadá, že peněz na nějaké hostovačky nebude," říká Sléha.

Mladí se otrkali

"Tým se dal dobře dohromady. Starší kluci vzali mezi sebe ty mladší. Neříkám, že předtím to tak nebylo, protože třeba kluci, kteří tady byli na hostování ze Zubří, také zapadli do party dobře. Naši mladí ale dostali prostor, otrkali se a dařilo se jim," doplnil litovelský trenér, který vyzdvihl hlavně kolektivního ducha mužstva. "Oproti dřívějšku, kdy tým táhli jeden dva hráči, se to teď rozložilo na víc lidí a to nám pomohlo," souhlasí i Schmalz.

Litovelští o sobě dali vědět kromě ligové soutěže také v Českém poháru, který o tomto víkendu vyvrcholí finálovým turnajem v Karviné. Litovel vypadla ze soutěže v listopadu, když v osmifinále nestačila na extraligovou Třeboň. "Čekal jsem, že Třeboni budeme klást větší odpor, ale projevila se tam zkušenost jejích hráčů. Nám v tom zápase trochu odešel kolektivní duch, každý se to snažil strhnout sám a to se nepodařilo," přiznal Sléha. "Myslím si ale, že vypadnout s mužstvem, které v semifinále vyřadilo Duklu Praha, není ostuda," doplnil litovelský trenér.

Také s druhým místem po podzimní části první ligy panuje v Litovli maximální spokojenost. "Já jsem rozhodně spokojený. Je pravda, že jsme měli v některých zápasech na víc, ale vzhledem k aktuální situaci, hlavně co se týče zdravotního stavu, jsem rád za to, co máme," řekl Sléha, který ale připomíná, že ani skvěle vyhlížející druhé místo jeho týmu před jarem nic nezaručuje.

"Určitě se budeme snažit honit Šumperk, ale soutěž je velmi vyrovnaná. Na konci bude rozhodovat každý bod. Stačí nám dvakrát prohrát a jsme namočení v boji o záchranu. To samé platí pro Šumperk, který má tři body náskok. Dva zápasy se mu nepovedou a bude na tom stejně jako my," varuje.

Postup?

S eventuální možností postupu do extraligy tak na litovelského trenéra vůbec nechoďte. "Tohle jde mimo mě. Neuvažuju nad tím," říká.

A měla by Litovel na nejvyšší soutěž ekonomicky? "Je to věc vedení oddílu, jak by se k tomu postavilo, kdyby se nám podařilo první ligu vyhrát, ale myslím si, že pokud by vám někdo v dnešní chaotické době řekl, že na sto procent ano, tak by to byl blázen," přemýšlí Sléha realisticky. "Podle mě by se extraliga s odchovanci dala hrát jen složitě. Pak to záleží na ekonomické situaci jednotlivých oddílů. Jestli dokáží sehnat hráče, aby se dokázali v extralize udržet. Přerovu se to třeba povedlo. Ale je to věc pohledu. Já si myslím, že je lepší hrát s vlastními hráči o špičku první ligy než v extralize s cizími o udržení," dodává.

Poněkud skeptický je ohledně kvality mužstev v první lize i Jakub Schmalz. "Upřímně, neumím si představit, že by některý tým z první ligy mohl jít hrát extraligu. Ať už jde o peníze nebo o kvalitu kádru," říká házenkář, který si letos nejvyšší soutěž zahrál v dresu Přerova.

"Je to úplně o něčem jiném. Hra je daleko rychlejší, hráči silnější. Zkrátka tak trochu z jiného světa. Vážně nevidím nikoho, kdo by to mohl hrát," uvedl.

Autor: Jiří Fišara, Olomoucký deník, 20.12.2010
http://olomoucky.denik.cz/ostatni_region/litovel-kroti-hazenkarskou-euforii-jeste-v-klidu-n.html
30.12.2010 | admin | Přečteno: 827x