Play-off je hodně o emocích, často rozhoduje domácí prostředí a podpora diváků, shodují se hráči


Play-off je hodně o emocích, často rozhoduje domácí prostředí a podpora diváků, shodují se hráči
V nadcházejících dnech a týdnech nás čeká play-off - vyřazovací boje Extraligy mužů. Náš celek se kvalifikoval jen do bojů o 9. - 12. místo, náboj však tato situace rozhodně neztrácí. "Panuje natěšení a odhodlání, jdeme do toho naplno," hlásí kapitán David Barabáš.

Co nás čeká?

Týmy na 1. až 8. místě se utkají v sériích na 3 vítězná utkání nejprve ve čtvrtfinále, pak v semifinále a nakonec ve finále o titul Mistra ČR v házené mužů. Také o celkové 3. místo se utkají pražení semifinalisté v sérii na 3 vítězná utkání. O 5. až 8. Místo se utkají poražení čtvrtfinalisté jen pohárovým způsobem doma-venku. Pro první kolo se určí dvojice podle umístění v základní části (1-4, 2-3)  ve druhém kole pak vítězové a poražení z prvního kola mezi sebou.

Čekají nás tedy nejprve tyto čtvrtfinálové série:
Talent M.A.T. Plzeň  - SKP Frýdek-Místek
HC Zubří  - HCB Karviná
HC Dukla Praha - HK Lovosice
Cement Hranice - HK Královo Pole Brno


Zajímavá rozhodně bude série mezi Zubřím a Karvinou, těchto dávných moravských rivalů, která jistě připomene finálové souboje z nedávných let. Hranice s Brnem i Plzeň s Frýdkem změřili svou aktuální formu shodou okolností v posledním kole, teď je čeká ještě celá série. Náboj budou mít i duely známých rivalů Lovosic a Dukly.

Na přenosy z play-off se můžeme těšit i v České televizi. Potvrzené jsou přenosy ze čtvrtfinále 29.3.2015 v 12:00 Zubří - Karviná, 4.4.2015 v 09:55 Lovosice - Dukla a 5.4.2015 v 10:30 Brno-Hranice. Dále se můžeme těšit až na 5 přenosů ze semifinále a všechny duely finále.

Poslední 4 celky ze základní části se nejprve utkají také v sériích na 3 vítězná utkání "o jistotu udržení", tedy v prvním kole play-out. Vítězové se pak utkají již jen pohárovým způsobem doma-venku o celkové 9. A 10. místo. Poražení pak budou muset svést další sérii na 3 vítězná utkání o udržení a sestup v soutěži. Poražený celek potom opustí extraligu a bude nahrazen vítězem 1. ligy pro další ročník.

Tedy zde uvidíme tyto souboje:
HBC Jičín - Sokol Přerov
HC Zlín - Tatran Litovel


Obrázek
Matěj Konšel


Pro Jičín je 9. příčka po základní části jistě zklamáním, neboť postup do elitní osmičky jim unikl o jediný bod a vůči Zlínu a Litovli má víceméně dvojnásobek získaných bodů. Série s beznadějně posledním Přerovem tak bude i přes zklamání Jičínských pravděpodobně jednoznačnou záležitostí. Naopak souboj Zlína a Litovel slibuje dle papírových předpokladů vyrovnanou sérii.

Jak se hraje?

Čtvrtfinále i 1. kolo play-out startují vždy 2 zápasy již tento víkend, v sobotu i neděli 28. A 29. března. Začíná se vždy u výše postaveného soupeře po základní části. Pak se pokračuje za týden, o Velikonocích, opět v sobotu a dle vývoji i v neděli. Případný pátý zápas se bude hrát ještě následující sobotu.  Všechna utkání těchto sérii se hrají samozřejmě na vítězství, v případě nerozhodného výsledku po základní hrací době se neprodlužije, ale nastupuje rovnou sedmičkový rozstřel.

Přesný rozpis a výsledky play-off naleznete na našem webu zde.

Litoveláky čeká Zlín

Náš extraligový tým tak čeká souboj se Zlínem. To bylo jasné pohledem do tabulky soutěže již několik kol před koncem základní části. Nebylo však jisté, kdo půjde do série s výhodou prvního domácího prostředí. To si nakonec vybojoval Zlín o jediný bod. O aktuální formě soupeřů napovědělo také poslední kolo základní části, který shodou okolností svedl k souboji právě budoucí soupeře pro vyřazovací boje. Tatran dokázal doma zvítězit 28:24.

Obrázek
David Barabáš


"Myslím, že spousta nových věcí se během sezóny už víceméně usadila a taky nás nakopnul poslední zápas se Zlínem. Forma většiny hráčů je na dobré úrovni a jsme dobře připraveni," míní kanonýr Matěj Konšel. "Měli jsme na jaře, sice s kvalitnějšími soupeři, ale několik nevydařených zápasů. Ty jsou však pryč. Teď jsme na tom dobře a chceme jít s formou ještě výš," doplňuje s odhodláním kapitán David Barabáš. Ovšem ze svých zkušeností poznamenává David Juříček: "Poslední utkání se Zlínem jsme odehráli podle mě velmi dobře, ale ani takový výkon nemusí v play-off na stejného soupeře stačit."

Co bude rozhodovat?

Duel v podstatě nemá jasného papírového favorita. Co tedy bude rozhodovat? "Je to hlavně o psychice a fyzické kondici. Jeden zápas totiž může být úplně jiný od druhého," uvědomuje si David Barabáš. "Po vydařeném zápase je nutné zůstat v plné koncentraci, nemyslet si, že to půjde samo, a naopak využít psychické převahy nad soupeřem. Po nevydařeném  zápase, zase schopnost na to úplně zapomenout a nedat soupeři tu psychickou výhodu," doplňuje David Juříček. A jedním dechem dodává: "Týmy, které mají zkušenosti s vyřazovacími boji dokážou dobré výkony mnohem lépe opakovat." No jo, ale kde takové zkušenosti vzít?

"Play-off jako takové jsem nikdy nehrál. Extraliga měla v posledních letech jen nadstavbu. I tak ale bylo poznat, že se už hraje o celkové umístění v soutěži a všichni si uvědomují, že podle toho jak to dopadne, se bude celé léto slavit nebo naopak být naštvaní," přiznává Matěj Konšel. "Z hostování v Brně vím, že zápasy nadstavby bývají hodně vyhecované. Pro mě a vlastně skoro pro všechny hráče je to ale velká neznámá," shrnuje nevelké zkušenosti také David Barabáš.

Obrázek
David Juříček


Zkušenosti s play-off nejen z klubové soutěže má však David Juříček. "Já jsme to zažil hlavně v Karviné, tam jsme sice byli většinou na opačném pólu a bojovali o titul, ale jednoznačně, co zůstává stejné je to, že ty zápasy jsou naprosto unikátní. V sérii na tři vítězné zápasy je prostě důležitý opravdu každý zápas. Je nutné se skutečně koncentrovat na každý zápas, každou minutu, každý gól, všechno hraje roli," dává rady zkušený matador. "Naštěstí ani na straně hráčů Zlína nejsou zkušenosti s play-off velké," potutelně uklidňuje situaci kapitán Barabáš.

Recept na chybějící zkušenosti?

Obrázek


Čím tedy chybějící zkušenosti vykompenzovat? Jak udržet motivaci zápas od zápasu se stejným soupeřem? Panují v týmu obavy? "Obavy určitě ne. Panuje natěšení, jdeme do toho naplno a věřím, že to zvládneme. Myslím, že nám pomůže soudržnost a odhodlání celého týmu, naše litovelské srdíčko," hrdě soudí kapitán. Ostrostřelec Konšel tato slova potvrzuje: "Myslím, že každý by se měl na play-off těšit, soutěž graduje a jde o celkový výsledek."

"Jistě nám také obrovsky pomůže domácí divácká atmosféra," dávají jednohlasně jasný vzkaz příznivcům Matěj Konšel i David Barabáš. Přijdou však diváci podruhé, potřetí na stejného soupeře? "Jsem si naprosto jistý, že přijdou. Fanoušci v Litovli jsou fantastičtí a vždy nám při domácích zápasech pomohli. A věřím, že přijedou v hojném počtu i do Zlína."

Co může diváky na play-off ještě nalákat? "Každý kdo na zápasy přijde, tak bude u něčeho, co se už nebude nikdy opakovat, play-off je prostě s emocemi a se zážitky o úroveň výš," ví David Juříček. A závěrem dodává: "Přál bych si, abychom rozhodující zápas mohli hrát doma před svým publikem. To samozřejmě znamená vyhrát alespoň jednou ve Zlíně, což se nám určitě může povést. A hrát ty rozhodující zápasy doma, to s každým, kdo házenou žije, ať už jakkoliv, musí jednoznačně emočně zamávat."

Obrázek


Syn proti otci

Zajímavý náboj bude mít série se Zlínem také pro Jirku Mičolu. Zlín trénuje totiž jeho táta Jiří Mičola st. Probíhají mezi vámi nějaké pokusy o výzvědy? "Zatím určitě ne, série teprve začne. V podstatě žádná komunikace mezi námi na toto téma neproběhla. Nejsme takoví, že bychom se sázeli a podobně. Akorát při cestě do Litovle na poslední zápas základní části jsme se pošťuchovali, že kdo prohraje, bude řídit, aby si druhý mohl dát na vítězství aspoň pivko," bere s nadhledem a profesionalitou litovelská střední spojka.

Tak schválně vsaďte si, kdo bude u Mičolů úspěšnější?

Obrázek
Jiří Mičola


Autobus pro příznivce do Zlína

Pro příznivce litovelské házené je připravena pro utkání ve Zlíně doprava speciálně vypraveným autobusem. Ten odjíždí v sobotu 28. března v 15:45 od Sokolovny. Symbolické jízdné na cestu tam a zpět činí 50 Kč. Vypravení autobusu v neděli 29. března pak bude dle dostatečného sobotního zájmu. Odjezd by byl v neděli v 8:00. Takže připravte si hlasivky, dlaně, řehtačky, tleskačky, šály,.. a hurá o víkendu do Zlína.

Obrázek
Podporu jistě budou mít ve Zlíně i domácí.


Celý rozhovor s hráči uveřejníme ve čtvrtek 26. března.
25.3.2015 | Radovan Šimek | Přečteno: 1922x

Facebook