Házenkáři hostili na domácím Memoriálu Františka Čikla Bratislavu a Kopřivnici


Házenkáři hostili na domácím Memoriálu Františka Čikla Bratislavu a Kopřivnici
O plynulém víkendu proběhl v Litovli 9. ročník turnaje mužů - Memoriál Františka Čikla. Na počest tohoto legendárního litovelského hráče se utkaly v turnaji celky domácího Tatranu Litovel, ŠKP Bratislava a KH Kopřivnice.

Každý tým tak v sobotu 13. ledna sehrál 2 utkání v plném čase 2x 30 minut. V lednu tradičně probíhá ve všech týmech nabírání fyzické kondice po vánoční pauze a pro všechny týmy to byla po několika týdnech první herní zkouška.

Nejlépe si dle předpokladů vedl tým KH Kopřivnice. Aktuálně pátý celek české extraligy zvítězil v obou zápasech. O dvě branky 30:28 porazil hosty ze Slovenska. V posledním zápase pak vysoko přehrál domácí celek.

Obrázek
Vítězný celek KH Kopřivnice. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Druhé místo si uhájila Bratislava, když dokázala domácí Tatran Litovel porazit po vyrovnaném zápase nakonec v poměru 29:25. Bratislava je také tradičním celkem slovenské extraligy, aktuálně hájí sednou pozici.

Obrázek
V dresu Bratislavy působí i dřívější slovenský reprezentant Boris Mikuš. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Litovelský tým sice nezískal ani jedno vítězství, ale herně nezklamal. V našem dresu totiž v turnaji nastoupilo celkem 6 hráčů věkem dorostenců. Pro některé to byly první zápasy v mužské kategorii na takto vysoké úrovni, takže výkonnostní rozdíl je více než pochopitelný. "Máme 3-4 zraněné a nemocné hráče, takže jsme cíleně dali prostor mladým, kluci určitě nezklamali. Nicméně pro takto mladý tým ještě nejvyšší soutěž zdaleka není," hodnotil vystoupení svého celku trenér Ivo Vávra.

Obrázek
Litovelský dorostenec Jirka Protivánek zaznamenal v turnaji 3 branky. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


Z domácího celku nejvíce vynikal Zdeněk Kuchař. Burcoval, hecoval, bránil, na pivotu dělal prostor pro spoluhráče a také dával góly. Trenér Vávra však s chválou šetřil: "Zdeněk má na to aby hrál stabilně, ale ještě si musí o něco víc věřit, zapracovat na fyzické kondici a bude platným i pro extraligovou soutěž".

V závěru turnaje organizátoři připomněli také osobnost Františka Čikla. Úspěšnou kariéru litovelský odchovanec začal již jako 18letý starší dorostenec v dresu mužů, kdy se již v sezoně 1966/67 stal nejlepším střelcem družstva. Od této sezony byl nepřetržitě 18x králem střelců družstva mužů Tatranu až do r. 1984. Kromě titulu nejlepšího střelce litovelského družstva byl i mnohokrát nejlepším střelcem soutěží, ve kterých startoval. Jeho neomylná levačka platila na soupeře nejen v nižších výkonnostních soutěžích, ale také při konfrontaci v přátelských zápasech s prvoligovými družstvy. Za svou kariéru nastřílel soupeřům jen v mistrovských utkáních mužů neuvěřitelných 2246 gólů. Tento svět opustil předčasně v 56 letech v září roku 2004.

Obrázek
František Čikl na archivním snímku z kroniky oddílu házené Tatranu Litovel.


Sehranou dvojici tvořil především s bratrem Miloslavem a k házené přivedl i svého syna Otakara. Nyní v tradici jména Čikl pokračuje v litovelském dresu již jeho vnuk Radek, také levák, úspěšný střelec dorosteneckého celku, který již postupně zasahuje i do družstva mužů.

Mimo turnaj (pátek):
Tatran Litovel - ŠKP Bratislava 29:30 (13:13)

Zápasy turnaje:
Tatran Litovel - ŠKP Bratislava 25:29 (16:19)
ŠKP Bratislava - KH Kopřivnice 28:30 (15:16)
Tatran Litovel - KH Kopřivnice 25:40 (11:23)

                                            
Tabulka turnaje:
1. KH Kopřivnice 2 2 0 0 70:53 4
2. ŠKP Bratislava 2 1 0 1 57:55 2
3. Tatran Litovel 2 0 0 2 50:69 0


Sestava a branky Tatranu Litovel: Juráš, Navrátil, Pekař - Havlíček 11, Kuchař 9, Piwko 6, Schmalz 6, Čikl 5, Štencl 4, Protivánek 3, Jindra 2, Barabáš 1, Hrbček 1, Vincour 1, Šuba 1, Borys, Kráčmar, Chytil.
16.1.2018 | Radovan Šimek | Přečteno: 2334x

Facebook

Partneři: