1. liga mužů: Tatran Litovel – TJ Náchod 36:20 (20:7)


1. liga mužů: Tatran Litovel – TJ Náchod 36:20 (20:7)
Dalším suverénním výkonem se prezentovali tentokrát před domácím publikem muži Tatranu Litovel. V první lize deklasovali TJ Náchod, když zvítězili o 16 branek. I díky zaváhání Chodova si vytvořili na čele tabulky již 4bodový náskok.

Litovelský tým vstoupil do utkání velmi suverénní aktivní obranou. Hostující hráči jakoby byli z tohoto stylu překvapeni a nedokázali přesně zakončovat nebo ztráceli míče přímo do rukou nabuzených domácích hráčů. Ti toho patřičně využívali a dávali lehké branky z brejků. Za stavu 0:6 si již v 8. minutě trenér Náchoda Jaroslav Bílý vyžádal timeout.

"Přijeli jsme s tím, že nás nečeká vůbec lehké utkání, víme, že Litovel má své kvality a chce se vrátit do Extraligy a zcela zaslouženě ligu vede. My jsme přijeli oslabeni, protože nám řada hráčů dnes chybí z různých důvodů. Úvod byl z naší strany strašný, nevěděli jsme co na vysunutou obranu domácích hrát, málokdo to v lize hraje, běžně na to netrénujeme," komentoval nepovedený vstup du utkání trenér hostů.  

Zcela jiná slova pochopitelně zněla z úst domácího trenéra Ivo Vávry: "I přes vysoké vítězství na podzim v Náchodě jsme zůstávali pokorní a kvalitně se na soupeře připravovali. A to se nám bezezbytku vyplatilo. Od prvních minut jsme soupeře vůbec k ničemu nepustili a v 15. minutě vedli již 11:2. Toto se opět ukázalo jako rozhodující faktor utkání."

Převaha domácích byla více než očividná. Tatran dokázal už za první poločase nasázet 20 branek. Ale nebýt náchodského brankáře Jaroslava Klesla, bylo by to daleko více. "I přes vysokou prohru jsme měli několik dobrých pasáží a parádně zachytal brankář Jarda Klesl, takhle jsem ho dlouho neviděl chytat. Kluci z Litovle ho možná trochu podcenili a rozchytali ho a místy je dokázal i pěkně potrápit," chválil nejlepšího hráče hostí v utkání trenér Bílý.

Východočeši se po poločase alespoň gólově zvedli a nasázeli domácím za druhou půlku téměř dvakrát tolik branek jako do přestávky. Dlouhodobou střeleckou formu potvrdil hlavně osmigólový Jan Hrachový. Přesto hosté dokázali za celý zápas vstřelit stejně branek, co domácí za poločas.

Obrázek
Marek Šuba se 7 brankami byl nejúspěšnějším střelcem Litovle v utkání. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.

Utkání se hrálo v rychlém tempu a díky získaným míčům v obraně se hodně prosazovala litovelská křídla z brejků i dohrávek do rohu po rozpohybování náchodské obrany. Šuba, Hrbček, Barabáš a Štencl nastříleli celou polovinu branek. Znalí diváci mohli vypozorovat řadu nových prvků v hře Tatranu i další mladíky, kteří se díky absencím zkušených matadorů dostávají do sestavy na utkání. "Zařazujeme úspěšně do hry nové prvky jak v obrané tak útočné činnosti a to se nám vyplácí. Jsem spokojen také s postupně zapojujícími se dorostenci, kteří v takovýchto utkáních dostávají hodně prostoru. Celý tým zaslouží pochvalu, plní připravené věci s přehledem a tak nálada v týmu je dobrá," pochvaloval si práci s týmem trenér Vávra.

Obrázek
Dva góly vsítil i mladý Jiří Kráčmar. Foto: Jiří Kupka. Více foto ve fotogalerii.

I díky zaváhání Chodova, který doma nečekaně podlehl jičínskému B-týmu, si Litovel vybodovala již 4bodový náskok na čele tabulky. Náchod zůstává na 7.-8. míst. "V lize jdeme zápas od zápasu, chceme se umístit tak, aby se nám vyhnul sestup, kdyby sestupovaly 2 celky, i když v letošní lize asi ani nikdo sestupovat nebude. Určitě chceme bodovat doma, čekají nás Vršovice, Jíčín B a Velká Bystřice, to jsou celky přibližně na naší bodové úrovni. Rádi bychom bodali i ve Zlíně," věří ještě v dobré umístění Náchoda trenér Bílý.

Ivo Vávra má však i přes dobou náladu v týmu na čele vrásky. "Musíme nadále v přípravě pracovat naplno, abychom splnili náš cíl, kterým je návrat do naší nejvyšší soutěže. Bohužel nyní místo běžného herního rytmu máme v sezoně 36 dní pauzu". Jarní termínová listina totiž pro litovelský tým a vlastně i pro diváky nepříznivá.

Příští týden mají ligové soutěže přestávku. Pak máme dva víkendy za sebou volný los, protože první liga je nalosována pro 12 týmů, ale startuje jen 10. No a čtvrtým volný víkendem jsou Velikonoce. "Připravili jsme tedy i několik zpestření. Půjdeme na brusle na led nebo například do bazénu," poodhalil trenér, jak se pokusí vypořádat s nezvyklou situací.

Další utkání tak odehraje tým až 8. dubna v Praze na Chodově. A to může být již klíčový duel soutěže. V domácím prostředí se lídr tabulky představí až 14. dubna proti Legatě Hustopeče.

Sestava a branky:
Tatran Litovel: Juráš, Navrátil - Šuba 7, Hrbček 5, Schmalz 5, Piwko 4, Číhal 3, Štencl 3, Barabáš 2, Kráčmar 2, Protivánek 2, Hanák 1, Šmíd 1, Vincour 1. Trenér Ivo Vávra.
TJ Náchod: Klesl, Vaněček - Hrachový 8/1, Helzlar 4, Kosinka 3/1, Metelka 2, Štajnrt 2, Lojda 1, Hlaváček, Manych, Tyler, Resl, Bílý.

Rozhodčí: Pavelková - Suchánek
Vyloučení: 4 - 4
Sedmičky: 0/2 - 2/4
Diváků: 215

Ohlasy v tisku:
  • Olomoucký deník - Litovel sfoukla i Náchod. Teď vyhlíží bitvu jara
6.3.2018 | Radovan Šimek | Přečteno: 1036x

Facebook