Strabag Rail Extraliga: Tatran Litovel – HK FCC Město Lovosice 28:27 (15:12)


Strabag Rail Extraliga: Tatran Litovel – HK FCC Město Lovosice 28:27 (15:12)
Až do patnáctého kola čekali na první výhru, o to větší euforie zavládla v táboře Tatranu po domácím triumfu nad Lovosicemi. Házenkáři Litovle po infarktovém závěru zvítězili 28:27.

Čtrnáct extraligových porážek z úvodních čtrnácti utkání? Tristní bilanci měl Tatran chuť zlomit hned v prvním zápase po zimní pauze. Trenér Ivo Vávra mohl spoléhat na výraznou slovenskou posilu Marka Páleše, první minuty po dlouhé odmlce v extralize odehrál i vyhlášený kanonýr Josef Pohlmann. „Marek si umí poradit v obraně a v útoku umí klukům pomoct. Pepa je střelec, nedá se od něj očekávat, že by tvořil hru. Jejich příchod má skrze pozitivní vliv,“ pochvaloval si kouč Litovle.

Jeho svěřenci byli oproti podzimnímu trápení jako vyměnění. V prvním poločase pustili Lovosice jenom dvakrát do vedení – navíc pouze o jediný gól. Díky vydařeném finiši si do šatny nesli náskok 15:12. „My jsme dali šanci domácím, aby získali sebevědomí, náš vstup do utkání a prvních dvacet minut rozhodlo. Jsem z toho velice zklamán,“ prohlásil kouč Lovosic Milan Berka.

Ani na startu druhého dějství neměli Hanáci problém lehce navýšit skóre. Ještě třináct minut před koncem vedla Litovel nadějným pětigólovým rozdílem. Pak ovšem hosté konečně zabrali a na palubovce se začalo odehrávat obrovské drama. „Bral jsem si v té době time a říkal jsem klukům, že Lovosice to nedají zadarmo. A to se taky ukázalo,“ konstatoval trenér Vávra. „Nastalo to, že se kluci lekli a nevěděli, co mají dělat, protože tohle jsme nenatrénovali, nebyl na to čas.“ Lovosický Václav Klimt tři minuty před koncem vyrovnal na 26:26. Pak na sebe ovšem vzala zodpovědnost nová tvář v litovelském dresu – pivot Páleš vybojoval sedmičku a dvouminutovou přesilovku navrch. Luděk Piwko následně dvěma brankami zajistil Tatranu rozhodující náskok.

Obrázek
Litovelští hráči slaví první vítězství v sezóně. Velký podíl na něm měli i oba brankáři Juráš a Fabián.
Foto: DENÍK\Radek Hloch. Více foto ve fotogalerii.


Hosté sice snížili na 28:27, v poslední minutě ale předvedl dva skvělé zákroky brankář domácího celku Jan Juráš a na hanácké palubovce se poprvé v letošní sezoně mohlo začít mohutně slavit. „Kluci ale asi chtěli víc než Lovosice a i štěstíčko se k nám konečně obrátilo. Máme první body letošní sezony, což je velice pozitivní. Takovou Litovel jsem znal loni – bojovnou, plnou nasazení. Hráči ukázali to srdíčko, které jsem v nich vyvolával od začátku sezony,“ pochvaloval si trenér Ivo Vávra.

Lovosice se staly prvním týmem sezony, který s Litovlí ztratil body. Lovci navíc jen potvrdili prachmizenou bilanci na venkovních palubovkách. „Nebylo to podcenění, hrajeme to už nějakou dobu a tenhle mančaft byl loni schopný remizovat v Karviné. Je to o momentálním nastavení na ten zápas a to se ukázalo, že bylo špatné. I sebehorší obránce s lepším nasazením, je ve výsledku úspěšnější, než super obránce, s prdlajz nasazením,“ vysvětloval kouč Berka. „Kdykoliv jsem na place, musím ukázat, že tu házenou umím hrát, ale bohužel nám to v poslední době nějak nejde.“

Nálada v týmu Tatranu se pochopitelně rapidně zvedla, záchrana extraligy je však pořád velmi vzdálená. „Doufám, že kluci trochu pookřejí. Na druhou stranu jsou to první dva body a nemůžeme létat ve vzduchu, že budeme porážet každého. Čeká nás sedm obrovsky těžkých zápasů a doufám, že kluci si uvědomí, že tohle je první krok a budou makat dál,“ přeje si kouč Vávra. Na předposlední Brno ztrácí Litovel stále propastných sedm bodů. V příštím kole se představí v Jičíně a následně v derby hostí Hranice. „Je třeba kluky posadit na zadek, aby věděli, že to se může zase otočit proti nim. Na zápas musí jít s tím, že si nejdou jen zahrát, ale vyhrát. A je jedno, jestli hrají s Gummersbachem, s Lovosicemi nebo Jičínem,“ dodal lodivod Hanáků.

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Fabián, Juráš – Kuchař, Číhal 1, Hanák 1, Šuba, Šmíd 3, Tkadleček 3, Havlíček, Štencl 2, Pohlmann 2, Páleš 5, Macek, Geist 2, Piwko 9. Trenér: Ivo Vávra.
Lovci Lovosice: J. Hrdlička, Rangl – Kupa 1, Motl 4, Bouček, L. Hrdlička, Jelínek, Klimt 7, Trkovský 4, Konárik 2, Provinský, Semerád, Jonáš 1, Karlovec, Malý 6, Franc 2. Trenér: Milan Berka.

Rozhodčí: Bubeníček - Petruška
Sedmimetrové hody: 5/5 – 2/1
Vyloučení: 4:7
Diváků: 270

Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/ostatni_region/strhujici-drama-s-viteznou-teckou-jak-litovel-urvala-prvni-body-sezony-20190126.html
1.2.2019 | Miroslav Mazal - Olomoucký deník | Přečteno: 865x

Facebook

Partneři: