Soutěže dospělých a dorostu se rozběhnou nejdříve v polovině ledna


Soutěže dospělých a dorostu se rozběhnou nejdříve v polovině ledna
Český svaz házené na společném online jednání se zástupci klubů připravil restart házenkářských soutěží dospělých a dorostu. V ideálním případě se rozjedou 16.-17. ledna v úplně nové termínové listině. Vyloučeno není také zkrácené soutěží. Mládežnické soutěže se rozjedou pravděpodobně až v březnu nebo dubnu.

Od čtvrtka 3. prosince budou smět organizovaní neprofesionální sportovci společně trénovat alespoň venku. Vedení oddílu tak dalo tuto možnost trenérům využít. "Trenéři ale musí zvážit přínos takového tréninku především u dětí, protože je zima a zpocení hráči mohou rychle prochladnout," uvedl člen výboru a trenér mladších žáků Radovan Šimek. "Na druhou stranu, léta chodíme hrát fotbálek na Silvestra, není s tím problém, je potřeba se správně obléct a pak se rychle převléct do suchého, určitě ale nemá cenu brát míč do rukou," dodal.

Od 3. prosince je také možné trénovat ve skupince do 10 osob v hale, ale s rouškou. Takový trénink, ale nemá pro házenkáře smysl. Na tom se shodla valná většina účastníků online jednání mezi ČSH a kluby. "Společně s dalšími svazy kolektivních sportů a Národní sportovní agenturou ale jednáme o co nejdřívější změně těchto pravidel," uvedl prezident svazu Jaroslav Chvalný. Od kdy a za jakých podmínek však není vůbec jasné.

Obrázek
Snímek obrazovky z online video jednání ČSH s kluby.


Z jednání však vyplývá základní kostra toho, jak letošní soutěžní ročník dospělých a dorostu dohrát. Do úvahy byly samozřejmě brány velmi pravděpodobné problémy, jako je potřeba testování na COVID, další zákaz soutěží a samozřejmě odkládání utkání kvůli karanténě hráčů.

Začít by se mělo o víkendu 16.-17. ledna. Do té doby mají týmy prostor trénovat. Na trénink není mnoho času, ale všichni jsou na tom stejně. V plánu je bez volných víkendů odehrát všech zbývajících 7 kol podzimu. "Díky tomu bude v soutěžích odehráno alespoň jednou každý s každým. Budeme mít nezbytný základ pro vyhlášení výsledků," uvedl Chvalný.

Až na základě toho, jak se bude vyvíjet situace, kolik bude nesehraných utkání a jaké bude situace v koronavirem v zemi, se bude rozhodovat o dalším pokračování soutěží. Pokud bude situace dobrá, může se odehrát celé jaro, všech 11 kol. Bude to termínově nabité, nejzazším termínem na dohrání je však 30.6.

Pokud se bude natahovat dohrání podzimních utkání kvůli dalším odkladům a už by nebylo možné odehrát všechna jarní kola, jsou na stole další dvě varianty. Bude-li dostatek času, odehraje se ještě nadstavbová část. "V ní se utkají ve skupinách systémem každý s každým vždy první 4 celky, prostřední 4 celky a poslední 4 celky soutěží po dohrání podzimních utkání," popsal způsob nadstavy předseda soutěžní komise ČSH Petr Novák.      

V případě, že nebude časový prostor ani na nadstavbu, výsledky soutěže se vyhlásí po dohrání všech utkání podzimní části. "Věřím, že tato varianta v nejhorším případě se musí povést u všech soutěží, 7 kol během 6 měsíců určitě zvládnou všichni, nedohrát další ročník by bylo velmi problematické jak pro svaz tak pro kluby z pohledu prestiže, partnerů atd.," uvedl prezident Chvalný.

Zástupci svazu na jednání také přislíbili velkou toleranci k případným nestandardním termínům utkání třeba i uprostřed týdne, a prominou poplatky a pokuty za překládání utkání. "Podpoříme dohody klubů na nestandardních termínech i změnách hal a podobně," přislíbil Petr Novák.  

Ve velkém ohrožení je dohrání letošního ročníku Českého poháru mužů i žen a taktéž mládežnické soutěže Žákovská liga a Házenkářský desetiboj. O restartu krajských soutěží, vesměs žákovských, budou teprve rozhodovat samostatně krajské svazy.

Přítomnost diváků při utkání v hale je závislá na celkové situaci s koronavirem v zemi. Je možná už 2. stupni protiepidemického systému PES. Tak udělejme vše pro to, aby to bylo co nejdříve!
2.12.2020 | admin | Přečteno: 785x

Facebook

Partneři: