Kronika litovelských házenkářů je digitalizována a dostupná ON-LINE!


Kronika litovelských házenkářů je digitalizována a dostupná ON-LINE!
Všem dřívějším i současným členům, příznivcům historie a široké veřejnosti přinášíme online prohlížeč skvělé kroniky oddílu házené Tatranu Litovel vedené téměř od začátku až do dnešních dnů Milanem Beňou, legendárním funkcionářem oddílu.

Současná doba bohužel neumožňuje hrát ani trénovat. A tak si hráči i funkcionáři hledají jinou "zábavu". Do tolikrát odloženého převedení bohaté kroniky oddílu házené Tatranu Litovel do online podoby se tak pustil klubový ajťák a organizační pracovník Radovan Šimek.

"Digitalizace kroniky vypadá snadno, ale je to celá řada úkonů, strávil jsem nad tím tak 30 hodin práce," přibližuje Šimek. "Dnes má dostatečně kvalitní foťák každý mobil, ale největší problém je světlo, je potřeba dostatek rozptýleného světla, přímé světlo není dobré, protože dělá na fotografiích v kronice odlesky. Snad se to povedlo," přibližuje jedno z úskalí. Po nachystání prostředí se pak již pořád dokola otáčí stránky a pouští spoušť.

Čtyři díly kroniky mají dohromady pře 800 dvojstránek! Po nasnímání se však ještě vše musí zpracovat v počítači. "Upravit expozici a speciálním programem každou fotografii připravit pro on-line prohlížeč velkých fotografií, aby šlo stránky přibližovat a oddalovat a aby se vše načítalo co nejrychleji - každá dvojstránka se rozdělí na čtverce 256x256 bodů, pak se zmenší na polovic a znovu rozdělí na čtverce a pak ještě stejně dvakrát. Každá dvojstrana je tak uložena ve více jak 250 počítačových souborech. Nakonec se všechny soubory musí přenést na webový server, bylo jich více než 200 tisíc," popisuje celý proces klubový IT specialista.
    
Na výsledek se můžete podívat v našem online prohlížeči, odkaz najdete trvale v menu Klub/Kronika zde na webových stránkách oddílu.

Obrázek
Milan Beňa nad svou kronikou při rozhovoru pro Hanácké noviny. Foto: Petr Komárek.


Kronika je vedena od roku 1956 a zabírá již 5 dílů, přičemž ten poslední, aktuálně rozepsaný, digitalizován zatím není. "Naprosto největší zásluhu na zaznamenání historie házené v Litovli má samozřejmě pan Milan Beňa. Kronika se běžně vystavuje při turnajích a jiných oslavách, sem tam si je půjčil nějaký badatel. Touto online formou nově jen umožníme nahlédnout do kroniky komukoliv, odkudkoliv a kdykoliv. Zvlášť v dnešní karanténní době se to ale hodí," uzavírá Šimek.

Přejeme příjemnou podívanou a vzpomínání!
26.12.2020 | admin | Přečteno: 1048x

Facebook