1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ JM Chodov 30:28 (14:14)


1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ JM Chodov 30:28 (14:14)
Házenkáři Tatranu Litovel oplatili pražskému Chodovu porážku z podzimního utkání, ale pořádně se na to nadřeli. Po vyrovnaném průběhu celého utkání domácí celek rozhodl až v posledních minutách. Vítězství v tomto utkání tak Hanáky výrazně přiblížili do baráže o Extraligu.

Lubomír Krejčíř, trenér Tatranu Litovel: "Soupeř přijel velmi koncentrovaný a potvrdil pověst kvalitního týmu. Naše příprava se soustředila na zcela kompletně vyměněnou sestavu pivotů (Fulneček - zranění, Hlavenka a Kráčmar start za mateřské kluby) a možno říct, že Jindra a Hanák se tohoto úkolu zhostili se ctí (jistili je i Valouch a Stejskal) a tak střed obrany byl poměrně pevný. Problémy jsme měli naopak na krajích obrany a po několika technických chybách po rychlém útoku soupeře. Po dlouhé době (zranění) se v našem týmu objevil Dominik Tkadleček a bylo to znát v našem tahu na branku. Kombinaci prospěl návrat Honzy Šmída a tak jsme po celé utkání drželi naději na vítězství. To i s trochou štěstí přišlo, ale bylo zasloužené i když víc ubojované než hrané na krásu. Pochvalu si zaslouží za bojovnost všichni (i lavička), ale opravdu výborné utkání odehrál David Barabáš, který byl v útoku bezchybný a v obraně znepříjemnil hru nejlepšímu střelci soupeře Oškerovi."

Náš celek si vítězstvím upevnil místo na druhé pozici v tabulce 1. ligy. Do konce soutěže zbývají 3 kola a tak náskok 6 bodů na pronásledovatele je již velmi slibný, byť matematicky ještě ne jistý. Přeskočit nás mohou ještě Bohunice, se kterými máme horší skóre ze vzájmených zápasů. Musely by však třikrát na plno bodovat a my vyjít na prázdno. Los posledních kol navíc není pro naše barvy úplně jednoduchý. Po Velikonocích zajíždíme do Jičína, kde se obvykle nevyhrává a pak hrajeme derby ve Velké Bystřici. Sezónu zakončíme doma 29. dubna od 17 hodin proti Vršovicím. Bohunice hrají ve Zlíně a v Náchodě a doma mají vedoucí Vsetín.        

Obrázek
Dominik Tkadleček se po zranění vrátil do sestavy a 6 brankami pomohl k vítězství nad Chodovem. Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii.


A jak to bude s baráží o Extraligu?
Český svaz házené upravil před touto sezónou postupový klíč do nejvyšší soutěže, který dává více šancí prvoligovým týmům. Vítěz 1. ligy a družstvo druhé v pořadí, postupují do baráže o Extraligu mužů 2023 – 2024. Tu budou hrát také poslední 2 týmy Play-out nadstavby Extraligy. Baráž se hraje „pohárově“ na 2 utkání - poslední tým Extraligy s vítězem první ligy a také předposlední tým Extraligy s druhým týmem 1. ligy, Vítězné celky z těchto dvojutkání získají právo startu v nejvyšší soutěži. Hráči, kteří již v Extralize během ročníku nastoupili za kterýkoliv tým a mají také povolen start v prvoligovém týmu (např. hostování), mohou v baráži za prvoligový tým nastoupit. I po odhlášení Prešova jako hosta z příštího ročníku Extraligy svaz již  rozhodl o potvrzení systému baráže a Extraliga se v příští sezóně bude hrát se 13 celky.        

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Dvorský, Nolč - Šmíd 8/4, Barabáš 7, Tkadleček 6, Prošvic 3, Vincour 2, Hanák 1, Jindra 1, Mrnuštík 1, Semerád 1, Štencl, Valouch, Piwko, Stejskal, Čikl.
TJ JM Chodov: Rada 1 - Hrstka 8/1, Oškera 6, Friedel 6, Turek 4, Trunda 2, Kopřiva 1, Kos, Krouský, Babka, König, Vladyka.

Rozhodčí: Bečička - Horák
Sedmičky: 4 - 1
Žluté karty: 0 - 0
Vyloučení: 2 - 3
Červené karty: 0 - 0
Diváků: 271
7.4.2023 | Radovan Šimek | Přečteno: 456x

Facebook