Do nové sezóny půjdou házenkáři Litovle s řadou změn


Do nové sezóny půjdou házenkáři Litovle s řadou změn
Přípravu na nový ročník 1. ligy mužů začnou házenkáři s řadou změn v kádru i realizačním týmu. V rozhovoru změny přibližuje předseda oddílu Radovan Šimek.

S trenérem Krejčířem jste při posledním ligovém utkání se Vsetínem slavili jeho 50 odtrénovaných sezón. Bude Lubomír Krejčíř pokračovat u litovelského áčka?
Trenér Krejčíř spojil posledních 15 let své kariéry (s drobnými přestávkami) právě s naším klubem. Odvedl tady obrovský kus práce. Od roku 2009 pozvedl tréninkový proces tak, že jsme mohli s naší zlatou generací hráčů v roce 2014 postoupit do extraligy, kde jsme byli 4 sezóny. Po sestupu nám opět pomohl držet se na výšinách 1. ligy a ne se pohybovat na dně, nebo dokonce sestoupit, jak se to stalo řadě klubů. Je to však obtížná práce, hráči u nás nejsou profesionálové, řada z nich pracuje na směny, zakládají rodiny…, takže dostat je pravidelně na trénink není jednoduché. Trenér už i v předchozích sezónách naznačoval, že by rád odešel do trenérského důchodu, odpracováno na to ostatně má :-). Vzali jsme toto přání na vědomí a prakticky celou sezónu jsme s vedením klubu vybírali jeho nástupce. Trenér Krejčíř tedy v příští sezóně u A-týmu pokračovat nebude. Případnou novou roli u nás v klubu diskutujeme. Necháváme tomu čas.

Obrázek


Kdo tedy bude jeho nástupcem u kormidla prvoligového týmu?
Jednali jsme s několika trenéry. V blízkém i širším regionu je řada trenérů, ale málokdo si troufá na takové sousto. Chtěli jsme trenéra, který bude moci své vize rozvíjet hned několik sezón. Dohodli jsme se tak s Petrem Semerádem. Petr má za sebou vrcholovou hráčskou kariéru, na přelomu tisíciletí hrál ve Frýdku-Místku, který se pravidelně umisťoval na horních příčkách Extraligy. Pak se přesunul zpět do rodných jihomoravských Hustopečí a po konci hráčské kariéry se věnoval trenéřině, vystudoval postupně až licenci A. V našem klubu již druhým rokem působí jeho syn Erik, takže družstvo poměrně dobře již zná.

Dozná nějakých změn také hráčský kádr?
Loni jsme si libovali, že změny nebyly prakticky žádné. Letos to bude dramatičtější. Rovnou předešlu, že odchody jedněch hráčů, znamenají šanci pro ostatní. Nijak se z toho nehroutíme. Odchází opory Dominik Tkadleček, Tomáš Prošvic a Franta Geist. U nás měli zaručené výborné podmínky, ale všichni tři avizovali odchod do HAOLK týmu Olomouc/Velká Bystřice. HAOLK tým se netají svými ambicemi na postup Extraligy, v tom si bohužel v nejbližším regionu konkurujeme. Dle svých slov všichni tři hledali změnu, Tkadleček a Prošvic pochází z Libavé a hráli ve Velké Bystřici do dorostu, takže se prakticky vracejí domů. Mohu říct, že z klíčových hráčů budou pokračovat např. gólmani Nolč i Dvorský, Honza Šmíd, Pavel Mrnuštík, Marek Vincour, Erik Semerád i Jirka Protivánek. Vašek Najer se na působení v mužích již značně těší. Křídla nám doplní naši odchovanci, jednáme ještě o posile na pozici pivota. Chceme, aby např. Radek Čikl, David Maitner, Ondra Růžička, Petr Hrbček či bratři Coufalové a další mladí hráči daleko více projevili svůj potenciál. Zapojí je kluci z dorostu. Na začátku sezóny si to bude asi ještě sedat, ale potenciál máme stále veliký.

Tak to je spousta změn. Jaké budou ambice týmu?
Ambice A-týmu zůstávají v souladu se strategií a ambicemi celého klubu. Chceme být prvořadým klubem v celorepublikovém srovnání. Podívejte se na naši mládež. V miniházené máme cca 45 dětí, skvěle se jim věnuje jako trenér např. Jarda Zemánek. V mladších i starších žácích máme sice populačně slabší ročníky, ale mají zaručený kvalitní tréninkový proces, což dokládá náš statut Sportovního střediska mládeže (SpS). Starší žáci hrají pravidelně celorepublikovou Žákovskou ligu. K oběma dorosteneckým družstvům se vrací úspěšný a kvalitní trenér Martin Zifčák. Řada dorostenců působí navíc v dorostu HAOLK, který hraje 1. ligu a má status RHC a jsou tak i pod dohledem reprezentačních trenérů. Vašek Najer a Franta Parlagi jsou v dorosteneckých reprezentacích. Abych se vrátil k otázce – A-tým by měl nadále hrát špici první ligy s ambicemi postupu do Extraligy v blízké době. Neříkám záměrně, v které sezóně. Pořád je to sport, nic není dopředu jasné. Každý rok se k tomu cíli chceme přiblížit, celý klub posunout o kus nahoru. Letošní baráž ukázala, že rozdíl mezi spodkem Extraligy a top týmy první ligy je prakticky nulový. Upínáme se k výstavbě nové sportovní haly, abychom měli lepší tréninkové podmínky. Snad to už letos klapne. Těch aspektů je hodně. Z dřívějška víme, co potřebujeme k tomu, abychom v Extralize nehráli jen druhé housle a každý rok nehráli o sestup. A s tím je hromada práce. Budeme k tomu potřebovat i podporu od našich partnerů z veřejné sféry i z byznysu.

Zeptám se ještě, jak vnímáte současný vývoj házené v nejbližším regionu, neboť ten stav se aktuálně celkem mění.
Ano, když budu mluvit o mužské házené, Hranice spadly po dlouhých letech z Extraligy. Ono se k tomu ale již několik let schylovalo. Olomoucký kraj tak nemá aktuálně žádného zástupce v Extralize. Ale to nemá řada krajů v republice, není to nic mimořádného. Budeme zde ale mít ale hned 3 prvoligové kluby – Litovel, Hranice a HAOLK. A všechny avizují vysoké ambice. No, bude to boj, ale věřím, že obstojíme. Za pár let mohou být klidně 2 kluby v nejvyšší soutěži. Proč ne. V Moravskoslezském kraji jsou 3 extraligové kluby a navíc za kopcem je Zubří. Na Moravě i ve Slezsku má házená tradici a stále dobrou základnu. V Olomouckém kraji je asi 15 klubů, které se věnují mládeži. To jsou dobré základy. I ambicí klubů v menších obcích, by mělo být kvalitně vychovat hráče až do staršího žactva. Podpora Olomouckého krajského svazu je značná, pomáhá dostat házenou do škol a ze škol pak do klubů. V tom je potřeba vytrvat a ještě to prohloubit. V dorostu je pak potřeba spolupráce mezi kluby, aby vzniklo kvalitní družstvo. Projekt HAOLK jde sice tímto směrem, ale z našeho pohledu má své mouchy - zasahuje do příliš mnoha klubů a kluci mimo HAOLK strádají a předčasně s házenou končí. Naší snahou bude v nejbližší době spoluprací s okolními kluby vybudovat další prvoligová dorostenecká družstva.

Letos slavíte výročí 90 let házené v Litovli. V březnu a dubnu proběhla stejnojmenná výstava v litovelském infocentru. Chystáte ještě něco dalšího?
Při přípravě výstavy jsme byli až překvapeni, kolik zajímavých a cenných věcí máme ve svém archivu a klubovně. Do výstavní místnosti se toho vešla jen malá část. A z ohlasů víme, že se výstava líbila a měla úspěch. Jsme rádi, že se přišli podívat např. David Juříček nebo trenér Jaroslav Hudeček, ale také školy a řada soušasných i  dřívwjších členů a fandové. Chystáme ještě oslavy, které proběhnou pravděpodobně s turnajem O pohár města Litovle v sobotu 24. srpna. Definitivní podobu teprve chystáme. Určitě se mají naši bývali členové, ale i všichni příznivci na co těšit.
2.6.2024 | admin | Přečteno: 1280x

Facebook

Partneři: