PŘEVZATO: V dětech vidím sebe zamlada, říká házenkář Jícha a láká na kemp


PŘEVZATO: V dětech vidím sebe zamlada, říká házenkář Jícha a láká na kemp
Strávit léto s fotbalem nebo s hokejem už je v posledních letech pro mladé sportovní nadšence běžné. A co s házenou? V ústraní, úměrnému menší popularitě tohoto sportu, se opět koná v Třeboni a v Litovli Adidas Handball Camp, kde na budoucí naděje dohlíží ten nejlepší na světa - Filip Jícha.

Kanonýr německého Kielu a hráč s oficiálním titulem světové jedničky házené za rok 2010 si děti oblíbil. "Baví mě to. Rád sem jezdím a rád přijedu zase," říká sportovní hvězda o kempech, které v červenci hostí Třeboň a Litovel. Přijet může každý od osmi do dvaceti let.

Obrázek
Filip Jícha | foto: MF DNES


Jak nápad vlastně vzniknul?
Před lety mě pořadatelé poprosili, jestli bych se nechtěl přijet podívat a chvilku si s dětmi zatrénovat. Dohodli jsme se a pak jsem se stal i garantem celé akce - takže tam trávím víc času a bavím se s organizátory o tom, co udělat a co ne.

Proč vás to tak baví?
Když jsem kemp viděl, vzpomněl jsem si na sebe v podobném věku: každý rok jsem se obrovsky těšil na Prague Handball Cup, to pro mě vrchol sezony! Být celé Velikonoce s týmem, hrát házenou, trénovat... Pro děti to jsou úžasné prázdniny. Můžou dělat to, co je baví, navíc v partě skvělých lidí.

Ale jen o zábavě to není, ne?
Vidím, že to má svou logiku a přínos, ovlivňuje to české házenkářské dění. Že můžu svou návštěvou děti povzbudit ke sportu.

Na jak dlouho se na kempu ukážete? Není to náročné, když máte konečně v létě trochu volna?
Kempy se střídají po týdnu, takže se tam většinou snažím být na přelomu turnusu, o víkendu. Když se mi předminulý rok narodila dcera, letěl jsem na kemp jen na pár hodin na otočku z Kielu - děti se na to těší se celý rok a kdybych pak nepřijel, bylo by jim to líto.

Vážně to není zásah do volna? Moc ho v létě nemáte.
Je pravda, že pro házenkáře není dovolená tak dlouhá jako pro špičkové hokejisty z NHL,my se připravujeme na suchu vlastně už 6 týdnů po konci sezony - a to mezitím máme ještě nároďák. Ale nevadí mi to, víkend je OK.

Jaké jsou děti? Nedělá jim problém se s vámi bavit, nestydí se?
Plno je jich ze začátku zaražených, ale snažím se jim vždycky říct, že jsme jedna velká házenkářská rodina. Všichni si spolu tykáme, všichni se snažíme být stále pozitivně naladění.Nikdy nebudeme tak megalomanský sport jako fotbal, musíme proto všichni držet při sobě.

Pomáhá to, povolí ostych?
Určitě, pak jsou akční a dávají mi různé otázky, někdy docela záludné. Třeba minulý rok se mě jeden klučina ptal, jestli jsem si skrz házenou získal nějaké větší sympatie u holek a líp se s nimi seznamoval... Mohlo mu být tak šest, sedm let! To bylo hrozně vtipný.

Hokejista Roman Červenka má letní hokejovou školu a tvrdí, že kdyby tam s dětmi nebyl osobně, nemá cenu, aby nesla jeho jméno. Vidíte to podobně?
Roman to řekl velice správně. Když někdo za určitým produktem stojí, měl by se na něm osobně podílet. Jinak to de facto nemá vůbec váhu jeho jména. Plně souhlasím.

Ani někdy v budoucnu se to nemůže změnit? Že byste podobné akci jen propůjčil své jméno?
Může dojít na mimořádnou situaci typu narození dítěte nebo něco podobného, pak to třeba člověk v jednom týdnu skutečně nestihne. Ale udělat celou akci na svoje jméno a nepřijet? Ne, to by nebylo fér.

Miroslav Němý, MF DNES 23.4.2011

--------------------------------------------------------------------------------------------

V Litovli se Adidas Handball Camp koná letos 17.-23. července 2011. Házenkářský oddíl Tatranu Litovel vřele doporučuje svým mládežnickým házenkářům ve věku 10 - 20 let (a jejich rodičům) absolvování tohoto kempu, který se koná přímo v našem městě. Hlavním trenérem kempu je Michal Vopelka, hlavní trenér  HC LINZ AG (nejvyšší rakouská soutěž) a držitel trenérské licence EHF MASTER COACH. Hlavním organizátorem kempu v Litovli je Ing. Vlastimil Habermann.

Cena kempu je bez ubytování snídaní a večeří celkem 2950,- Kč. (Cena s ubytováním a plnou stravou 4750,- Kč). Absolventi kempu z našeho oddílu mají nárok na příspěvek v rozmezí 500 - 1000 Kč (podle počtu účastníků).

Adidas Handball Camp není pouze obyčejný tábor pro děti a mládež. Kromě velkého přínosu pro jejich házenkářské dovednosti se účastníci setkají s řadou hostů - českých házenkářských osobností v čele právě s Filipem Jíchou. Dále všichni účastníci obdrží sportovní vybavení (trička, lahve,...) a další výhody v podobě výrazných slev na nákup sportovního oblečení a vybavení.

Veškeré informace a přihlášky o kempu naleznete na www.handballcamp.cz, dotazy také na hazena@tatranlitovel.cz.
5.6.2011 | admin | Přečteno: 1657x

Facebook