Matěj Konšel: Nepřipravená střelba nemá v reprezentaci šanci na úspěch


Matěj Konšel: Nepřipravená střelba nemá v reprezentaci šanci na úspěch
Litovelský nadějný házenkář Matěj Konšel v minulém týdnu vůbec poprvé nahlédl do juniorské reprezentace hráčů do 21 let. "Zavolal mi trenér Hudeček, že by mě chtěl vyzkoušet v reprezentaci juniorů", říká v rozhovoru prvoligový ostrostřelec. Rychle musel upravil nejbližší plány, protože už o uplynulém víkendu startoval v reprezentačním dresu na turnaji Industrial Cup v Břvích u Prahy a Velikonoce stráví na kvalifikačním turnaji v Německu.

Jak se stalo, že ses najednou objevil v reprezentačním výběru juniorů do 21 let?
To bylo jednoduché,  zavolal mi přímo trenér reprezentace juniorů Hudeček, že na mě dostal dobré reference a informoval mě, že by mě chtěl na blížícím se reprezentačním srazu. Já jsem samozřejmě neváhal.

Co tě během reprezentačního srazu čekalo, jaký byl program?
Celý týden, který vrcholil přípravným turnajem Industrial Cup, probíhal ve sportovním centru v Břvích u Prahy. Nástup byl už v úterý. V areálu je hala, tělocvična, sauna, rehabilitace, restaurace i hotel. Hned po příjezdu jsme dostali reprezentační oblečení, které bylo povinnost neustále během pobytu nosit. První den byl spíš seznamovací, na tréninku jsme hráli jenom fotbálek. Ve středu a ve čtvrtek už však probíhaly natvrdo dvoufázové tréninky ráno a odpoledne, mezi tím  rehabilitace, sauna a bazén. V pátek už byl jen dopolední trénink a odpoledne jsme hráli úvodní utkání turnaje Industrial Cup proti Kataru. Stejně tak to bylo i v sobotu proti Turecku a v neděli už byl jen zápas proti Norsku.
  
Obrázek


V týmu jsi byl nováček, do jaké prostředí jsi tedy šel?
Trenérem týmu je Jaroslav Hudeček z Karviné, zkušený dlouholetý trenér juniorů, asistentem je Pavel Farář z Dukly Praha, vedoucím je pan Mičke z Jičína a potom je tam větší počet doktorů a masérů, kteří se střídají podle toho, jak slouží v nemocnici. Hráčský kádr je tvořený vesměs z hráčů extraligových mančaftů, často už opory svých týmů. Jen já a Rudolf Kafka ze Zlína jsme z 1. ligy.

Jak tě už celkem ustálený tým přijal jako nováčka?
Ze začátku jsem měl trochu strach, že mě budou brát jednak jako outsidera, ale i jako konkurenci. Ovšem přijali mě parádně, vůbec to tam není o jednotlivcích, bylo jedno, kdo střílí góly, navzájem se všichni podporují, hecují a jediným cílem je vyhrávat. Parta je výborná.

Obrázek


Pokus se pro čtenáře srovnat úroveň juniorské reprezentace s prvoligovými týmy.
I juniorská reprezentace je na mnohem vyšší úrovní než špice první ligy. Obrana je mnohem namáhavější, v útoku střelba z nepřipravených pozic nemá vůbec šanci na úspěch. Akce jeden na jednoho nevycházejí, je potřeba spolupráce spojek s křídly, střeďákem nebo pivotem. Nároky na fyzičku jsou taky mnohem vyšší, v opravdu plném tempu jsem vydržel hrát v kuse jen 10 minut.

V házené je strašně moc důležitá souhra a ty to sám potvrzuješ. Dalo se tohle nějak natrénovat za těch pár tréninků?
Naštěstí kvalita a herní inteligence hráčů v reprezentaci je na takové úrovni, že se dokáží velice rychle přizpůsobit stylu hry spoluhráčů, vědí jak na hřišti spolupracovat. Signály nejsou příliš složité, slouží k tomu, aby se připravila lepší střelecká pozice pro spojky a pivoty.

Obrázek


Důvodem tohoto reprezentačního srazu byl již zmiňovaný reprezentační turnaj Industrial Cup.
Na turnaji startovaly kromě našeho celku ještě týmy Kataru, Turecka a Norska. Překvapilo mě, že všichni soupeři na tom byly fyzicky ještě o dost lépe než my. Jak výškou, tak rychlostí, výskokem, sílou... V našem týmu jsem teď nejvyšší spojka, naše hra je tak spíš založena na rychlém pohybu, kličkách a proskocích než na údernosti.

V první utkání jste porazili Katar, pak i Turecko.
Ano. Katařané, ti předvádějí celkem jednoduchou házenou, vesměs jeden na jednoho. Vyhráli jsme 31:25. Velice podobně hraje i Turecko i ty jsme porazili a to 37:32. Takový typ soupeřů nám víceméně vyhovuje.

Obrázek


Norové v posledním utkání již asi předváděli úplně jiný styl?
Norové, to už je tým ze světové špičky. V každém útoku precizní signál, dvoumetrové spojky s kvalitní střelbou z dálky, nebo dokázali uvolnit výborné pivoty na brankoviště. Opravdu světová kvalita,  hráči jsou z norské ligy, někteří už míří i do německé Bundesligy a hrají evropské poháry. Prohráli jsme 28 : 35, ačkoli jsme v poločase o 2 branky vedli.

Jak se dařilo v utkáních turnaje tobě?
Povedlo se mi hlavně utkání s Tureckem. Měl jsem v něm stoprocentní střelbu z pěti pokusů. Na začátku turnaje přišla zdravá nervozita, která ještě narostla potom, co mi trenér oznámil, že budu nastupovat v základní sestavě. V prvních dvou utkáních jsem hrál na levé spojce, proti Norům potom na pravé. Dohromady jsem nastřílel 9 branek a celkově jsem spokojený.

Obrázek


Přípravný turnaj je už za vámi, ale o Velikonocích proběhne v Německu kvalifikační turnaj na ME juniorů.
Ano, od středy už budeme opět s týmem pospolu, v pátek přijíždíme do Německa. V sobotu nás čeká první utkání proti Ukrajině, o které máme poměrně málo informací. Trenéři ale předpokládají údernou házenou s vysokými spojkami. Dále nás čeká v neděli Nizozemsko. Oba týmy bychom mohli podle papírových předpokladů porazit. V pondělí nás čeká asi nejtěžší zápas proti domácímu Německu, které zase patří do světové špičky. Proto budeme chtít v prvních dvou utkání nasbírat 4 body a jít v klidu do zápasu s Němci, protože postupují dva týmy ze skupiny přímo na ME v Turecku.

Matěji, děkuji ti za rozhovor a zajímavé postřehy a také za výbornou reprezentaci litovelské házené. A samozřejmě  přejeme tobě a celé české juniorské reprezentaci hodně úspěchů v bojích o účast na Mistrovství Evropy.

Hodnocení turnaje Industrial Cup najdete na www.reprezentace.chf.cz, statistiky zde.
5.4.2012 | Radovan Šimek | Přečteno: 2007x

Facebook

Partneři: