Starší mini - zhodnocení podzimní části sezony 2012/2013


Starší mini - zhodnocení podzimní části sezony 2012/2013
Během letních prázdnin došlo k trenérské rošádě mezi týmy mladší a starší miniházené, tudíž jsem s kolegy Tomášem Mackem a Zdeňkem Kuchařem převzal družstvo starší miniházené. V něm zůstalo 6 hráčů, z mladší miniházené postoupilo 8 hráčů a během září přišli další nováčci. Celkem máme tedy v týmu starší miniházené 17 hráčů.

Tréninky započali již v polovině srpna, kdy jsme se navzájem poznávali, a trenéři mohli vyčíst schopnosti jednotlivých hráčů. Jelikož se u starších projevil kondiční deficit, zaměřili jsme se v období prázdnin na nabírání fyzické kondice. V tomto směru musím konstatovat, že mě velmi mile překvapil přístup většiny hráčů, ovšem u některých jednotlivců docházelo a stále dochází k téměř bojkotování tréninků. S blížícím se termínem soutěžních turnajů jsme do tréninkové jednotky zapojili míč a snažili se o co nejlepší souhru.

Jelikož je počet hráčů vysoký, musel jsem proto zvolit systém nominací na jednotlivé soutěžní turnaje. Celé podzimní období probíhala nominace každý pátek se snahou o rovnoměrné zapojení všech hráčů.

I přesto, že jsme se na trénincích zaměřovali na určité nedostatky, výsledek na prvním soutěžním turnaji, který jsme pořádali, trenérům naprosto vyrazil dech. Připadalo mi, že hráči zapomněli hrát házenou - bez pohybu, nechytali přihrávky, nepřesné přihrávky, mnohdy soupeři přímo do ruk, atd. Jedním slovem první turnaj byl výsledkově a výkonnostně katastrofální.

Následující turnaj v Žeravicích byl výsledkově podobný, ale na hráčích bylo vidět, že jejich snaha o co nejlepší výsledek se zvedá. V Žeravicích jsme v prvním zápase hráli vyrovnanou partii a i přes porážku jsem hráče pochválil za jejich skvělý výkon. Nevím čím to, ale v následujících utkání s "papírově" slabšími týmy došlo k razantnímu poklesu výkonnosti. Hlavně zápas s domácím celkem byl toho příkladem - soupeř podle mého nastoupil i s hráči mladší miniházené. Jakmile naši hráči uviděli soupeře, hned se projevili výrazy podcenění - "jéééé, ten je malej, toho v klidu ubráním". A právě opak byl pravdou. Tento "malý" hráč byl tahounem soupeře a několikrát si naši obranu "povodil" a velmi lehce se prosazoval.

V Senici se už začaly projevovat herní prvky, které jsem po hráčích vyžadoval.

V dalších turnajích (Velká Bystřice, Kostelec na Hané, SK UP Olomouc) byl výkon týmu víceméně stabilní a hráči plnili pokyny trenérů. Doufal jsem, že výkonnost týmu vydrží i při posledním turnaji ve Velké Bystřici. Bohužel se tak nestalo a prohráli jsme i s týmy, které jsme při minulém měření sil přehráli. Nevím, zda to bylo způsobeno nasazením hráčů, kteří jsou v týmu nováčky, únavou z posledního tréninku nebo sledováním dlouhého filmu (Avatar) večer den před turnajem.

Co nás čeká v dalším období?

Do Vánoc se budeme účastnit několika turnajů u regionálních klubů -

8. 12. 2012 - turnaj v Prostějově (hraje se na velkém hřišti 6+1)
9. 12. 2012 - turnaj v Horce nad Moravou
14. 12. 2012 - závěrečná
16. 12. 2012 - turnaj v Litovli (současně mladší a starší mini)

Počátkem roku 2013 absolvujeme opět turnaje u regionálních soupeřů a také větší turnaje (vícedenní) - na výběru pracujeme.

Jak je uvedeno, budeme absolvovat turnaj na velkém hřišti (6+1) a to klade zvýšené nároky na hráče - pohyb na hřišti, přesnost přihrávek a střelby, zpracování přihrávek, .... Na těchto aspektech hry se budeme snažit pracovat, aby byl pro ročník 2002 snadnější přechod do mladších žáků.
19.11.2012 | Petr Habermann | Přečteno: 1246x

Facebook

Partneři: