1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ Bystřice p. Host. 30:22 (14:7)


1. liga mužů: Tatran Litovel - TJ Bystřice p. Host. 30:22 (14:7)
"Mistři, mistři,...!" ozývalo se v sobotu v podvečer litovelskou sportovní halou. Znalí diváci již věděli, jak je titul blízko. Házenkáři Tatranu porazili v posledním domácím utkání sezony Bystřici pod Hostýnem 30:22 a kolo před koncem soutěže vybojovali historický úspěch v podobě vítězství v první lize a práva postupu do extraligy.

Ihned po zápase však ještě Hanáci neměli definitivu. Tu získali až o den později, když se dozvěděli, že druhý tým tabulky ze Strakonic prohrál v Bohunicích 30:28.

"My Bohunicím věříme," usmál se litovelský trenér Květoslav Kuba. A došlo na jeho slova. "Poslední zápas sezony ve Dvoře Králové tak už můžeme odehrát s klidem a vědomím, že jsme první," oddechl si trenér Tatranu.

Vítězství v závěrečném domácím zápase se nerodilo snadno, sedmý tým tabulky z Bystřice pod Hostýnem potvrdil, proč je tak nepříjemným soupeřem. "Tušili jsme, že to bude těžký zápas a soupeř nám to ukázal trochu větší tvrdostí. Kluci se s tím ale poprali, nenechali se vyhecovat k žádnému oplácení," pochvaloval si trenér Kuba.

Obrázek
Jakub Schmalz byl jedním ze strůjců náskoku v úvodu utkání.
Foto: DENÍK\Miroslav Mazal.


Jeho svěřencům vyšel start na výbornou. Litovel si v první půli vypracovala sedmigólový náskok, když se střelecky dařilo především Schmalzovi s Dolákem. V závěru poločasu dostal červenou kartu Šuba, ale ani to domácí tým nepřibrzdilo.

"Vycházeli jsme z obrany, všichni kluci makali a v brance byl výborný Pavel Novotný," pochvaloval si trenér Květoslav Kuba skvělou defenzivu. Jeho svěřenci v prvním poločase inkasovali pouze sedm branek.

Ve druhém poločase se hosté přiblížili na pět branek, jenže gólman Pavel Novotný několikrát znovu čaroval a žádné výraznější drama se nekonalo. "Když hosté vytáhli obranu, tak jsme se s tím dokázali vypořádat. Přesunuli jsme Jirku Číhala zpátky na spojku a ten tomu třemi góly v závěru dal krásnou pečeť," usmíval se litovelský trenér.

Tatran se s domácími fanoušky rozloučil vítězství 30:22. "Diváci byli fantastičtí. Povzbuzovali nás celou sezonu a já bych jim chtěl strašně poděkovat," prohlásil kouč Květoslav Kuba.

Obrázek
Vašéék bééél klůůůk, dobře ževenééé,...
Foto: DENÍK\Miroslav Mazal. Více foto ve fotogalerii.


Litovel z 21 zápasů prohrála pouze třikrát a po zásluze ovládla druhou nejvyšší českou soutěž. "Nikdo to nečekal. Před sezonou jsme dostali úkol být do třetího místa. A to jsme si mysleli, že to náš předseda myslí jenom ze srandy. Ale je vidět, že má přehled a tušil správně naše možnosti," radoval se trenér Tatranu.

"Že budeme první, ale překvapilo určitě všechny a kluci jsou za to rádi. Myslím, že je to krásný dárek o osmdesátému výročí házené v Litovli. Postup do extraligy je potom už záležitost druhá," uzavřel Květoslav Kuba.

Na litovelské lavičce mu v důležitém sobotním zápase pomáhal zkušený Lubomír Krejčíř. "Dnešní zápas byl extrémní v tom smyslu, že družstva si měla co vracet a bylo těžké udržet nervy na uzdě. Myslím, že s drobnými výhradami se to na naší straně podařilo," pochválil výkon Litovle. I díky jeho pomoci se Tatran dočkal obrovského úspěchu.

"Hlavní zásluha patří z trenérského hlediska především Květoši Kubovi a Mirkovi Daňkovi, spolupráci s nimi byla bezvadná a doufám, že vydrží dál. Ať už v extralize, nebo při jakémkoliv pokračování litovelské házené,"
uvedl Lubomír Krejčíř.
4.5.2014 | Miroslav Mazal - Olomoucký deník | Přečteno: 1812x

Facebook

Partneři: