Extraliga mužů: Tatran Litovel - HC Gumárny Zubří 31:23 (17:11)


Extraliga mužů: Tatran Litovel - HC Gumárny Zubří 31:23 (17:11)
Senzace. Jinými slovy se nedá popsat první domácí vítězství litovelských házenkářů od postup do extraligy. Přišlo v hodně nečekanou chvíli. Tatran si vyšlápl na druhý tým tabulky. V úchvatné atmosféře vyhrál 31:23.

"Takhle jsme si to ani nepředstavovali. I když jsme šanci cítili, protože Zubří má několik zraněných hráčů a udržet špičkovou formu po celou sezonu není jednoduché. Dařilo se nám pětapadesát minut všechno, na co jsme sáhli. Baránek skvěle chytal, výborná byla i kolektivní obrana. Jeden zaskakoval za druhého, bylo tam zajišťování tak, jak mělo být," chválil svůj tým trenér Lubomír Krejčíř.

Obrázek
Jedním ze strůjců vítězství byl brankář Michal Baránek. Zubřani si na něm často vylámali zuby.
Foto: DENÍK\Miroslav Mazal. Více foto ve fotogalerii.


Ve středu přitom po pohárové porážce s Frýdkem-Místkem hovořil o tom, jak jeho týmu v nabitém programu docházejí síly a už by potřeboval zimní přestávku. "Když vedete nad takovým soupeřem jako dnes, tak vám narostou křídla a jdete na krev. To jsme ve středu nešli, i když si myslím, že jsme pětadvacet minut předváděli podobnou házenou," řekl Krejčíř.

Je fér připomenout, že Zubří postrádalo kanonýra Řezníčka, jenž téměř sám rozhodl první zápas. Sobotní litovelský výkon byl ale po celý zápas vskutku prvotřídní.

Zkušený pivot David Juříček hrál jako zamlada. Na brankovišti byl k nezastavení a nasázel už v prvním poločase, který Tatran vyhrál 17:11, šest branek. Po pauze přidal ještě další dvě. Spolu s tradiční oporou Matějem Konšelem byl nejlepším litovelským kanonýrem.

"Už se do toho po zranění snad dostávám. Pořád jsem měl obavy ohledně ramena, ale teď už to začíná fungovat. Naštěstí mi tam už spadne nějaká branka a pomáhám víc týmu," usmíval se Matěj Konšel.

Obrázek
Matěj Konšel je ve formě. Ze hry dal 5 gólů a proměnil všechny 3 sedmičky.
Foto: DENÍK\Miroslav Mazal. Více foto ve fotogalerii.


Střelecky se dařilo Matěji Konšelovi  i Jakubu Schmalzovi, kteří se trefovali v důležitých momentech, kdy se snad Zubří mohlo nadechnout. Takových chvil ale nebylo mnoho.

Šestibrankový poločasový náskok domácích házenkářů se totiž brzy po přestávce ještě rozrostl. Díky skvělým zákrokům brankáře Michala Baránka, jenž střelce Zubří místy doslova terorizoval, zvládla Litovel bez větších potíží i dvě dvouminutová oslabení. V desáté minutě druhé půle vedla o deset branek 22:12. "My brankáři jsme to klukům trošku dlužili. Zatím to nebylo nic moc. Teď se to nakumulovalo do jednoho zápasu," řekl o své fazóně brankář Baránek.

Sedmnácté minutě už to bylo dokonce o dvanáct gólů 26:14 a začínalo být jasné, že o první domácí výhru v sezoně by Litovel mohl připravit jen nevídaný kolaps.

Ten ale nepřišel. "V posledních pěti minutách už se jen v euforii čekalo na konec," uvedl Krejčíř. To už znovu skvěle zaplněná litovelská hala děkovala svým favoritům za báječný zážitek ovacemi ve stoje. Zubří alespoň kosmeticky výsledek upravilo na konečných 31:23 pro domácí.

Obrázek
David Juříček byl v utkání se Zubřím stoprocentní - na 8 gólů mu stačilo 8 střel.
Foto: DENÍK\Miroslav Mazal. Více foto ve fotogalerii.


V Litovli to nikomu nevadilo. Při vítězném pokřiku nebylo slyšet vlastního slova a tamní hala se dost pravděpodobně otřásá ještě v těchto chvílích. Trenérovi Zubří Jiřímu Kekrtovi po zápase logicky nebylo moc do řeči. Jeho tým propásl příležitost dotáhnout se na vedoucí Plzeň a navíc přišel o druhou příčku. "V dnešním utkání jsme jednoznačně selhali na všech frontách. V prvním poločase jsme svého soupeře značně podcenili v útoku a tím jsme se dostali do velké křeče, přitom to mělo být obráceně. Víc k tomu nemám co říct," uvedl trenér hostů.

To Litovelští si atmosféru po posledním domácím zápase v letošním roce užívali, byť je čeká ještě duel na půdě lídra tabulky. "Plzeň je momentálně asi naše nejlepší mužstvo. Bude to pro nás hodně těžké. Půjde o to obstát především z hlediska našeho dlouhodobého nárůstu výkonnosti. O bodech asi moc přemýšlet nemůžeme," míní kouč Krejčíř.

Ovšem to, že si jeho tým tak snadno poradí se Zubřím také čekal jen málokdo. Po vítězství tak přišel čas i na malou oslavu. "V neděli se netrénuje, takže si možná dáme jedno pivo a jednoho panáčka. Ale samozřejmě potom rychle spát," pousmál se Matěj Konšel.

Branky:
Tatran Litovel: Baránek, Habermann - Juříček 8, Konšel 8/3, Schmalz 6, Barabáš 4, Mičola 2, Dolák 1, Havlíček 1, Šmíd 1, Albrecht, Hanák, Nedoma, Šuba.
HC Gumárny Zubří: Orság, Krupa - Šlachta 6/5, Douda, Přikryl 3, Horut 1, Šustáček 3, Hrstka 3/2, Václav, Reček 1, Hub, Dědek 1, Šíra 2, Kašpárek 3.

Rozhodčí: Hanák - Pavlíček
Sedmimetrové hody: 3/3 - 87
Vyloučení: 6 - 3
Diváci: 450
14.12.2014 | Miroslav Mazal - Olomoucký deník | Přečteno: 1998x

Facebook

Partneři: