Extraliga mužů: Tatran Litovel - HCB OKD Karviná 21:26 (4:13)


Extraliga mužů: Tatran Litovel - HCB OKD Karviná 21:26 (4:13)
Vstřelit čtyři góly za poločas, to je v házené rarita. Fanoušky extraligové Litovle vzácný úkaz ale nijak nepotěšil. Byl to totiž právě domácí Tatran, kdo se v útočné fázi zcela zasekl, a hosté z Karviné mohli zápas nasměrovat k vítězství.

Pro házenkáře z Hané porážkou také zhasnula naděje na účast v play-off, naopak se budou muset připravit na boj o udržení. Úvodních dvanáct minut hry nic nenasvědčovalo útočnému výbuchu Litovle, Karviná však stav 3:5 začala postupně strhávat stále více ve svůj prospěch. 3:7, 3:9, 3:11, 3:13.

Oddechové časy trenéra Lubomíra Krejčíře nepomáhaly, v defenzivě aspoň částečně zachraňoval Hanáky gólman Michal Baránek. Sedmnáct minut trvající střeleckou nemohoucnost prolomil až minutu před pauzou Matěj Konšel ze sedmimetrového hodu. Se skóre 4:13 už však bylo jasné, že na body Litovelští už pomýšlet nemohou.

"Vynikající výkon předvedl náš gólman Jakub Lefan, měl úspěšnost určitě přes šedesát procent a to asi rozhodlo. Obrana fungovala tak, jak měla. Kvalita střelby byla také dobrá," potěšilo manažera karvinských házenkářů Romana Faráře. "Inkasovat čtyři góly za poločas je určitě rarita. Kvalitní obrana, kvalitní gólman. Člověk si už nemůže nic víc přát," usmíval se vedoucí hostujícího celku.

Zatímco tým Karviné mohl být s prvním poločasem maximálně spokojen, na straně druhé byly pocity pochopitelně opačné. "Lefan v brance byl výborný a dopředu věděl, kam naši hráči budou střílet," potvrdil Farářova slova domácí kouč Lubomír Krejčíř a pokračoval: "Nedávali jsme šance, které jsme si vypracovali, a to vedlo k frustraci. Celá útočná hra se sesypala," posteskl si litovelský trenér.

Po přestávce se karvinskému Baníku dařilo navyšovat náskok, i když už se Litovel lehce zlepšila. Deset minut před koncem už dělilo oba celky propastných třináct gólů. Hosté poslali na hřiště i méně vytěžované hráče a Litovel se konečně nastartovala, z křídel se prosazovali Jan Zbránek a Miroslav Nedoma.

Obrázek
Obrannou činnost Hanáci celkem zvládli, horší do bylo v útoku...  
Foto: Pavel Štěpánek. Více foto ve fotogalerii zde a zde.


Posledních sedm minut zvládli Hanáci v poměru 7:1 a korigovali tak hrozivý rozdíl, který panoval o několik minut dříve. "Zápas byl jednoznačně celou dobu v náš prospěch, tak jsme pak chtěli dát i prostor klukům z lavičky. Šlo vidět, že mají ještě co dohánět. V Litovli se hraje těžko a určitě jsme sem nejeli s tím, že budeme o tolik vyhrávat," prozradil k nečekaně jednoznačnému vývoji hostující Roman Farář.

Úprava výsledku do konečné podoby 21:26 a nasazení v závěrečných minutách mohlo být alespoň malou náplastí pro litovelský tým. "O poločase jsem řekl, že už to asi těžko zvrátíme, ale že se můžeme vrátit alespoň do nějaké úrovně extraligy. Protože v první půlce ji útočná hra neměla. Druhý poločas jsme zvládli dobře, bez ohledu na to, jak k tomu soupeř přistoupil. I v této situaci se dalo pokračovat ve frustraci, ale my jsme se zvedli. Aspoň to je potěšující," nevěšel hlavu trenér Hanáků.

Ve většině případů měla přitom podle kouče Krejčíře defenziva Litovle solidní parametry. Třináct inkasovaných gólů za poločas není závratné číslo. "Obrana byla dobře realizovaná aspoň v osmdesáti procentech akcí. Tam jsme očekávání splnili. Skvěle zachytal také Baránek," našel pozitivní aspekt zápasu litovelský lodivod. Problém na druhé straně hřiště byl však výrazný.

Obrázek
Mužem zápasu v litovelském dresu byl bezesporu brankář Michal Baránek (úspěšnost 46%).
Foto: DENÍK\Stanislav Heloňa. Více foto ve fotogalerii zde a zde.


"Když byl Lefan v brance, tak byla naše ofenziva katastrofální. Někteří hráči si to vysvětlují přemotivovaností, chtěli jsme hrát i za Davida Juříčka, který s námi tentokrát nebyl z vážných důvodů. Chtěli jsme moc uspět a budeme pátrat, v čem byl kolaps útočné hry. V tuto chvíli si na to odpovědět nedovedu," mrzelo Lubomíra Krejčíře.

Sestavy a branky:
Tatran Litovel: Baránek, Prauzek, Habermann - Konšel 6/4, Zbránek 5, Nedoma 3, Barabáš 1, Číhal 1, Hanák 1, Šmíd 1, Havlíček 1, Mičola 1, Dolák 1, Kuchař, Deděk, Pernička. Trenér Lubomír Krejčíř.
HCB OKD Karviná: Lefan, Nolč - Jan Užek 5/1, Hanisch 5/4, Mlotek 4, Frančík 4, Jiří Užek 3, Veřmiřovský 2, Monczka 1, Plaček 1, Gelnar 1, Freiberg, Zuzánek, Paululik. Trenér Radek Bartošič.

Rozhodčí: Králíček - Letev
Sedmimetrové hody: 4/4 - 5/5
Vyloučení: 2:2
Diváci: 253
16.2.2016 | Stanislav Heloňa - Olomoucký deník | Přečteno: 1369x

Facebook

Partneři: