Kouč Hudeček: Obrana nám hapruje, je tady práce jak na kostele


Kouč Hudeček: Obrana nám hapruje, je tady práce jak na kostele
I přes bodový zisk převládalo v litovelské hale zklamání. Házenkáři remizovali s Brnem, ve vyrovnaném duelu však toužili po vítězství. Trenér Jaroslav Hudeček postupně poznává svůj nový tým a nachází rezervy ve výkonech litovelského celku. V posledním kole základní části se mohou Hanáci ještě porvat o lepší výchozí pozici pro play-out.

Zkušený házenkářský kormidelník vedl mančaft Litovle do čtvrtého utkání, k vítězné radosti chyběl podle něj mimo jiné lepší výkon v defenzivě. "Nebyl jsem spokojený s obranou, která nám naopak v Hranicích nebo proti Dukle fungovala. Dostali jsme tím Duklu pod tlak v závěrečných minutách. Na hráče jsem apeloval, aby se vrátili k té samé hře. K tvrdé, náročné a agresivní. Ale bohužel i tam jsme propadli," rozhořčeně vyprávěl Jaroslav Hudeček.

Obrázek

Toho při souboji s Jihomoravany zamrzely také promarněné příležitosti Tatranu, při kterých Hanáci rychle promarnily svůj náskok. "Ve druhé půli došlo k nějakým výpadkům. Střelba byla uspěchaná a nepřipravená. Ovlivnilo to celý výsledek. Vést doma 21:17, to už se nesmí ztratit," upozornil kouč Litovle.

V závěrečných duelech základní části extraligy se rozhodne o pozicích klubů, které budou následně bojovat v play-out o udržení v nejvyšší soutěži. Litovel by mohla znovu narazit na soupeře, se kterým v sezoně dvakrát remizovala. "Brno je soupeř, který nás čeká a přijede v plné síle s Hubáčkem, Mrázem a Mičolou. Mohli jsme si ověřit, že s ním dá hrát. Jde to, ale musí se dodržet veškeré zásady, které k tomu patří," konstatoval Jaroslav Hudeček.

Technické chyby jsou problém

Před vyhrocenými boji je potřeba zapracovat na snížení počtu chyb, které litovelský celek značně limitují. "Provází nás spousta naivních technických chyb, které nás sráží do kolen. Místo abychom soupeři odskočili, tak mu namažeme míč do ruky nebo to hodíme do autu. Hráči zvolí jiné varianty, než by měli. Nemůžou hrát někde v krajích nebo v pozicích, kde se do střelby ani nedostanou," osvětloval po posledním domácím utkání lodivod Hudeček a doplnil: "Věděli jsme, co máme proti jejich obraně hrát. Funguje to, ale pak přijde nějaký výpadek, který nás stojí jednak spoustu sil a pak i vedení a výsledek."

Změnou taktiky a zahuštěním středu hřiště Brno uspělo a rozhodilo litovelskou hru. Matěj Konšel se však šestkrát prosadil a přidal i tři góly ze sedmiček.

"Ze začátku postavili chytře blok na stranu, kde hrál Matěj Konšel. Pak na něj vytáhli osobku, věděli, že je to náš jediný střelec z dálky. V současné době tam nemáme dalšího takového paliče. Pak musíme hrát víc do kombinace a to právě obnáší trpělivost a disciplínu. Aby hráči kombinaci pěti proti pěti dodrželi," všiml si ostřílený trenér se zkušenostmi z reprezentace a zdůraznil potřebu dodržet stanovenou taktiku: "Nejde vymýšlet nic jiného. Kdybych měl hráče svázat, sešroubovat, tak budou hrát to, co se má."
Při střetnutí s Brnem se v brance výrazněji dostal ke slovu dobrým výkonem gólman Pavel Prauzek, který se střídal s tradiční oporou Michalem Baránkem.

"Míša Baránek šel z brány, protože tam asi měl pár zásahů, které nechytil. Oni se střídají sami, já do toho nezasahuju. Oni jsou natolik zkušení a féroví k sobě, že tam máme největší sílu. Drží nás nad vodou. Mají pořád 45 nebo 50 procent úspěšnost, to jsem ještě neviděl. O gólmany se můžeme opřít, v určitých momentech nám ale hapruje obrana," pochválil brankáře kouč Hudeček, který ale vidí v defenzivě několik nedostatků. "Bývá tam nějaký nedůraz nebo nějaké špatné přebrání, je tam toho moc. Je tady práce jak na kostele."

Težký boj o pozici před play-out

Nejen pro závěr sezony, ale dokonce i do značné části dalšího ročníku bude chybět Litovli spojka Jakub Dolák.

"Přišel mi říct, že to jsou přední zkřížené vazy. Takže to je pomalu rok léčby. Nic se nesmí uspěchat, operace, rehabilitace a pak trpělivost. Kdyby naskočil dřív a nebylo by to doléčené vnitřně, mohl by být problém. Pocitově to může být dobré, ale uvnitř se to hojí nejhůř. Dával bych tomu minimálně devět až dvanáct měsíců pauzu, aby mohl naskočit bez ortézy," vysvětloval Hudeček a přidal i příklad: "Mám zkušenost, moje dcera to taky měla. Nepustil jsem ji na hřiště, až po dvanácti měsících a hrála bez ortézy úplně v pohodě," podotkl Hudeček.

V závěru se musí Hanáci pokusit uspět proti pátému Frýdku-Místku.

"Čeká nás zápas ve Frýdku a ztráta s Brnem nás bude setsakra mrzet. Počítal jsem, že do Frýdku bychom mohli jet s otevřeným štítem. Snažit se o bod a mohli jsme být devátí. Chtěli jsme být jednoznačně devátí, abychom měli co nejlepší pozici do play-out. Vždy bychom pak hráli rozhodující zápas na naší palubovce," uvažoval Jaroslav Hudeček a před posledním venkovním utkáním předpověděl.

"Teď musíme jet do Frýdku jednoznačně za vítězstvím, ale to bude velice složité a těžké. Čekám těžký boj, ale soupeř určitě hratelný je. Je ale potřeba šlapat ve všech směrech šedesát minut," přál si lodivod Litovle.
17.3.2016 | Stanislav Heloňa - Olomoucký deník | Přečteno: 965x

Facebook