Mimořádný úspěch mladších žáků na Prague Handball Cupu 2016


Mimořádný úspěch mladších žáků na Prague Handball Cupu 2016
Ve dnech 24.-28.3.2016 se družstvo mladších žáků zúčastnilo mezinárodního turnaje Prague Handball Cup. Po skvělých bojovných výkonech nám ale došli síly na našeho čtvrtfinálového soupeře a zůstali jsme tak těsně před boji o medaile. Což bylo smutné, ale skvělý herní projev a poražení favorizovaní soupeři během naší cesty turnajem, pro nás byli velký úspěch. Za předvedené výkony jsme na naše mladé svěřence hrdí. Z celkového počtu 64 účastníků v naší kategorii na nás vyšlo 5.místo, což je vynikající výsledek.

V pátek a sobotu jsme odehráli utkání základní skupiny. Našimi soupeři byly postupně týmy: SK Házená Polanka, HK FCC Město Lovosice, polský MKS Poznań, slovenský HC Sporta Hlohovec, TJ JM Chodov Praha a dánský velkoklub Ajax Copenhagen. Všechna tato utkání jsme zvládli bez ztráty jediného bodu a obsadili tak první místo ve skupině s krásným aktivním skórem 102:48. Důležité bylo, že si zahráli všichni a každý se střelecky prosadil. Vyrovnanější zápasy jsme sehráli s týmy Lovosic a Hlohovce, kde jsme výraznější náskok získali až ve druhém poločase. Již tento výsledek byl pro nás velkým překvapením a to jsme netušili, co nás čeká dále.

S obavami jsme vyhlíželi naše další soupeře pro nedělní vyřazovací boje. Byly vytvořeny skupiny po třech, kdy dále postupoval jen první. Soupeři byly chorvatský HC Maksimir-Pastela a slovenský Slovan Modra. Jako první nás čekali atletičtí Chorvaté. Ještě před samotným utkáním jsme se ale museli vypořádat s více nepříjemnými faktory. Prvním byla změna času, kdy noc byla o hodinu kratší a děti po ránu nevypadaly nejlépe ☺ Další problém nás čekal na místě, kde se měla nacházet hala. Dle turnajového průvodce jsme vystoupili na předepsané zastávce a marně jsme 15 minut hledali halu, v okrajové části Prahy, kde byla hustá mlha. Až místní stařenka nás navedla správným směrem, halu jsme našli, jen nám už moc času do začátku utkání nezbývalo. Do zápasu jsme šli s tím, že dokážeme, že první místo ve skupině nebyla náhoda a porveme se o výhru. Což se povedlo a my v infarktovém závěru pohlídali těsné vítězství. Byl to neskutečný týmový výkon, podpořený bouřlivým povzbuzováním rodičů. Za pár hodin nás čekal Slovan Modra. Cíl byl jasný, porvat se o postup. Utkání bylo velmi vyrovnané a kontrolu nad výsledkem jsme získali až v posledních 5 minutách. Dvě výhry znamenaly jistý postup ze skupiny a my již zažívali euforii. To nejlepší ale teprve přišlo.

V osmifinále, které jsme odehráli v neděli odpoledne, nás čekala HCB OKD Karviná. Klub známý kvalitní prací s mládeží. Bylo jasné, že vítěz bere vše a jde dále. Tým byl plný odhodlání, ale bylo vidět, že síly již dochází. Byl to boj. V poli se kluci museli poprat se ztrátou Natky Kuxové, která většinu utkání nehrála v důsledku zranění v obličeji. Tato událost je nejprve dost zaskočila, ale pak se ještě více semkli a rozhodli se zvítězit za každou cenu. Touha po vítězství byla na naší straně daleko větší a dovedla nás až do čtvrtfinále. Zatímco my jsme prožívali sen, Karviná prohru neunesla a s chutí se do nás pustila, proč s takovým týmem nehrajeme házenkářský desetiboj. Pro upřesnění hrajeme, ale pouze v lize a to nám stačí. Nejsme z toho dvakrát šťastní, děti to moc nebaví a hrát plnohodnotnou házenou naplno, je pro nás větší přínos.  

Čtvrtfinálové utkání nás čekalo v neděli necelou hodinu po odehrání osmifinále. Byla vidět velká únava z namáhavých bojů, ale i chuť zvítězit. Navíc celkově to pro nás již mělo být desáté utkání na turnaji. Naším soupeřem byl slovenský tým HK Kúpele Bojnice. Nutno podotknout, že soupeř nebyl lepší a mohl být tím nejlepším, co bychom si mohli přát. Bohužel, jak to už ve sportu bývá, štěstí, které bylo při nás, najednou stálo na straně soupeře. Navíc nám čím dál více docházely síly, což utkání rozhodlo. Prohra o dva góly nás zastavila těsně před boji o medaile. My ale mohli hrdě se vztyčenou hlavou poděkovat rodičům za podporu, kteří nás podporovali v dobrém i zlém. V šatně jsme utřeli slzičky lítosti a poděkovali celému týmu za neskutečnou cestu turnajem, na kterou budeme všichni ještě dlouho vzpomínat.

Poslední turnajový den jsme si společně užili. Nejprve závěrečným Handball bufetem, kde jsme si pochutnali na výborném jídle a zbytky smutku jsme zajedli. Poté jsme navštívili 5D kino, nakoupili dobroty na cestu a vydali se domů.

Základem úspěchu na turnaji byla tvrdá a důsledná obrana, kterou vedl a tvrdil Ondra Stejskal, který svým zapálením stáhl celý tým k neskutečným výkonům. V útoku byl každý zápas tahounem někdo jiný. Hlavně ve vyřazovacích bojích to jednou byla Natka Kuxová, jindy Adam Krejčí nebo Radek Dubový. Důležité trefy v každém utkání přidávala křídla Marek Spurný a Filip Liška, společně s pivoty Ondrou Stejskalem a Honzou Zemánkem. Předvedl se i David Maitner, který byl specialistou na osobní obranu soupeřových hvězdných útočníků v bojích o postup. V dobrém světle se ukázal i Tomáš Vitoul, Patrik Gallas a Honza Kubáček. Skvělými zákroky se blýskli oba brankaři - Klára Habermannová a Denis Uhlár, přičemž Klára byla výraznou oporou týmu ve vyřazovacích bojích. Důležité bylo, že když se někdo zranil nebo se mu nedařilo, dokázal jej plnohodnotně nahradit někdo jiný. Také musíme vyzdvihnout skvělý kolektiv a týmového ducha, což je polovinou úspěchu.

Za zmínku stojí, že v počtu odehraných utkání, máme stejný počet jako celky hrající finále. Důvodem bylo, že jsme měli vícečlennou skupinu. Což bylo důvodem, proč jsme pak hráli osmifinále, které právě tým z Bojnic hrát nemusel a které nás stálo plno sil.

Na závěr chci poděkovat rodičům a známým, kteří nás podporovali nejen na místě, ale i po telefonu. Velmi si ceníme této podpory.

Nutno také říci, že i přes tento velký úspěch před sebou máme stále kus práce a je dále co zlepšovat. Je ale vidět, že trénované prvky se do hry zapracovávají a jsou přínosem. Velmi nás těší spolupráce s pivotem, na které je moderní házená založena.

Hrdí a týden nemluvící trenéři Petra a David

Sestava: Habermannová Klára, Uhlár Denis - Krejčí Adam, Natálie Kuxová, Dubový Radek, Spurný Marek, Stejskal Ondřej, Liška Filip, Maitner David, Zemánek Jan, Vitoul Tomáš, Kubáček Jan, Gallas Patrik

Výsledky:
Základní skupina
Tatran Litovel - SK Házená Polanka 13:8
Tatran Litovel - HK FCC Město Lovosice 19:10
Tatran Litovel - MKS Poznań 22:12
Tatran Litovel - HC Sporta Hlohovec 15:9
Tatran Litovel - TJ JM Chodov Praha 20:5
Tatran Litovel - Ajax Copenhagen 13:4
Skupina o postup
Tatran Litovel - HC Maksimir-Pastela 9:8
Tatran Litovel - Slovan Modra 19:15
Osmifinále
Tatran Litovel - HCB OKD Karviná 15:12
Čtvrtfinále
Tatran Litovel - HK Kúpele Bojnice 19:21

Obrázek

Obrázek

Obrázek
9.4.2016 | Petra Vašíčková | Přečteno: 1909x

Facebook