Michal Hradil: Můžu divákům slíbit, že kluci dají ze sebe úplné maximum


Michal Hradil: Můžu divákům slíbit, že kluci dají ze sebe úplné maximum
Extraligoví házenkáři vstupují po zimní přestávce do druhé části sezóny. Proto jsme se pro vás byli podívat na trénink a požádali jsme trenéra Michala Hradila, aby nás vtáhl do aktuálního dění v týmu.

Polovina hráčů zvedá činky v posilovně, druhá jede kruhový trénink na hrací ploše. Po čase se obě party vystřídají. Pak v kruhu ve dvojicích posilují s vlastním těle. Trenér jde od dvojičky ke dvojičce a burcuje hráče.

Pak trénují obranu a aby to nebylo tak lehké, každý obránce má kolem pasu gumový expander, který mu stěžuje pohyb vpřed. Snad dvě minuty jednou cvičení - vyrazit vpřed ke spojce a zpátky k pivotovi, nesmí dostat nahrávku, pořád dokola.

Další cvičení, tentokrát útok. Zakřížení a spojky pálí přes dvojičku obránců, kteří ke střelci vyrážejí. Jedna pořádná rána za druhou do šibenice. Trenér chválí spojky, ale s obránci ladí načasování vyražení a výskoku.

Na tréninku panuje pořádek a disciplína. Hodina a půl je za námi. To rozhodně nebyl žádný odpočinkový trénink. Nevypadá na to ani tak, že tento tým zatím letos získal jen 4 body. Nasazení a odhodlání je skutečně veliké.    

Trenére, právě jsme viděli Váš trénink. Probíhala podobně celá zimní příprava a splnila Vaše cíle?
Naše příprava proběhla myslím velmi uspokojivě, klub nám zabezpečil podmínky podle našich představ. Zvládli jsme všechny naplánované tréninkové jednotky. Měli jsme pár drobných zranění, ale hráči snad vše dohnali. Bohužel se nám v zaměstnání zranil Honza Smékal a asi bude delší dobu absentovat.

Jak jste spokojen s přístupem hráčů? Jaký je házenkářský projev týmu?
Kluci to vzali velmi zodpovědně, makají naplno na každém tréninku. A to se rozhodně projevilo na jejich výkonnosti. Zlepšená fyzická kondice se pozorovatelně projevila už v přípravných utkáních v Hranicích a Zubří, nehledě na hru soupeřů. Díky vyšší fyzické kondici už můžu od svých hráčů vyžadovat další prvky, abychom se posunuli házenkářsky kupředu - kombinace, rychlost, výbušnost, dynamika, taktika. Hráči jednodušeji na hřišti spolupracují a plní taktické pokyny.

Před letošní sezónou se obměnila větší část kádru. Jak tým aktuální působí jako celek?
Také já jsem u týmu nový. Od doby, kdy to mohu pozorovat, je v tomto velký posun. Cítím, že se kluci dali víc dohromady jak lidsky v kolektivu, tak na hřišti v souhře. O všem hodně mluví jak spolu, tak se mnou, vidím, že jsme všichni na jedné vlně.

Už během podzimu jste pracovali na zlepšení rozhodovacích schopností hráčů, kreativitě, zjednodušení útočného systému. Jak se toto daří?
Zlepšili jsme pohyb hráčů v útoku, je živější, ne tak svázaný tím, že hráči musí přemýšlet jak zahrát danou kombinaci. Pohyb je daleko více zautomatizovaný podle pohybu spoluhráčů a herní situace. Dříve někteří hráči věděli, že zrovna nejsou zapojeni do daného signálu, tak si nehledali prostor a nevyvíjeli tlak na obranu. Tady jsme o dost pokročili.

V uplynulé části sezóny jsme hráli dost vyrovnaných utkání, ale nedokázali jsme je pravidelně vyhrávat. Zapracovali jsme i na tomto aspektu?
Budeme muset zápasy vyhrávat dřív než v posledních 5 minutách. Musíme se snažit naším pojetím zápasy rozhodovat od první minuty v náš prospěch. Nejsme tak zkušené mužstvo, abychom mohli otáčet zápasy v posledních minutách.

Kdo patří k tahounům týmu? Jaké je vyrovnanost na jednotlivých postech?
Myslím, že hráči jsou na svých postech velmi vyrovnaní. Také nemáme žádného tzv. rozdílového hráče. Některé hráče využívám podle jejich schopností spíše do obrany, jiné spíše do útoku. Hodně se rozhoduju podle momentální formy hráčů, nikoho jinak neupřednostňuji. Je dobré, že můžu hráče prostřídat, aby si ten, kdo má zrovna tu nejlepší formu, mohl v zápase na pár minut odpočinout a ten druhý také nezklame.        
    
Pojďme k nejbližšímu zápasu. Do Litovle přijedou Lovosice, aktuálně vítěz Českého poháru. Co se dá očekávat od utkání?
Lovosice jsou jednoznačně favorit zápasu a podle mě i vážný favorit na titul. Mají 2-3 rozdílové hráče, na ty se jistě takticky zaměříme, ale jinak budeme vycházet z naší hry, která určuje naši identitu. Na zápas se již těšíme, od půlky prosince jsme nehráli doma. Můžu divákům slíbit, že kluci dají ze sebe úplné maximum toho, co umí, celých 60 minut. Určitě jsme fyzicky i herně lépe připraveni než před Vánocemi, uvidíme, jak utkání zvládneme psychicky.

Ano, psychika je rozhodně nedílnou stránkou sportovního výkonu.
Ladíme dobrou náladu a eliminujeme tlak a stres. No a doufám, že nás přijdou povzbudit diváci a pomohou nám jako osmý hráč na hřišti, hlavně ve fázích zápasu, kdy na nás dolehne krize. To potřebuje každý tým své fandy nejvíce. A kluci si to za svoje velké úsilí určitě zaslouží, dělají vše proto, aby své diváky potěšili a zabavili.

Jak za svoje působení v Litovli vnímáte domácí publikum?
Určitě pozitivně. Vidím, že je tady tradice házené. Diváci chodí pravidelně, atmosféra není vůbec špatná. Ale myslím, že by ještě mohlo být bližší propojení fanoušků s týmem. Chceme s nimi být jeden celek. Občas slýcháme kritiku, často je oprávněná, a rádi bychom o tom diskutovali napřímo. Každý náš krok během zápasu má svůj důvod, který nemusí být na první pohled zřejmý. Určitě uděláme další otevřené tréninky, pokud diváci budou chtít.  

Máme před sebou ještě 7 kol základní část a 6 utkání v nadstavbě. Jaké jsou šance týmu uhájit v Litovli Extraligu?
O tom se mi těžko hovoří. Ovlivňuje to spousta faktorů. Na této úrovni se během sezóny výrazné skoky v tabulce ale dělat nedají. Určitě jdeme výkonnostně nahoru, jsem přesvědčen, že pokrok bude v naší hře jasně vidět, ale ani soupeři jistě nezaháleli. Nově přišel Michal Hub a snad dopadne dobře i přestup Vladimira Maslaka. Zapracování hráčů však také není okamžité na výkony. Jdeme zápas od zápasu a děláme maximum pro zisk bodů ve všech zápasech.
2.2.2017 | Radovan Šimek | Přečteno: 898x

Facebook